17 June 2018

În Sălaj mieii se vând cu 10 lei/kg în viu și cu 25 lei/kg carcasa

Filed under: Actualitatea Salajeana |

Sălăjenii au la dispoziţie doar două puncte autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea mieilor

Pe raza județului Sălaj, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj a autorizat doar două puncte pentru sacrificarea mieilor de Paști. Este vorba de abatorul situat în localitatea Hereclean, în imediata apropiere a municipiului Zalău şi de centrul de sacrificare din orașul Şimleu Silvaniei.

Potrivit DSVSA Sălaj, la abatorul din Hereclean au fost sacrificaţi deja 2.000 de miei. Jumătate din cantitate, reprezentând 12,5 tone de carne în carcasă, a fost livrată în Italia, iar diferenţa pe piaţa internă. Vasile Chindriş, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj, a declarat că în cele două locaţii vor fi organizate, în zilele premergătoare Sărbătorilor Pascale, târguri, la care sunt aşteptaţi toţi cei care doresc să îşi cumpere un miel. În prezent, un kilogram de miel în viu, costă în medie 10 lei, iar carcasa se comercializează cu până la 25 de lei/kilogram.

Potrivit reglementărilor în vigoare, mieii pot fi sacrificaţi pentru consum familial şi în gospodării, însă cu respectarea unor norme sanitare veterinare. Astfel, sacrificarea tradiţională este permisă numai în locuri salubre, fără noxe, în afara spaţiilor de locuit, cu asigurarea apei potabile reci şi calde, a facilităţilor de colectare şi stocare, în vederea dirijării la unităţi de ecarisare a sângelul şi subproduselor necomestibile rezultate.

„Mieii pot fi sacrificaţi şi în curte, dar numai pentru consumul propriu şi nicidecum în vederea comercializării. Este interzisă tăierea animalelor pe spaţiul public. Cei care nu respectă aceste reguli riscă amenzi usturătoare”, mai spun reprezentanții DSVSA Sălaj.
Iulian Duma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *