24 June 2018

Ipohondrii consumă aiurea bugetul de sănătate

Filed under: Locale,Top News |

familie

Bolnavii închipuiţi consumă aiurea cel puţin 90% din bugetul alocat de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Satu Mare pentru decontarea analizelor medicale. Chiar dacă reprezentanţii CJAS Satu Mare au reuşit majorarea bugetului cu 80% pentru această lună, banii au fost epuizaţi în câteva zile. Concret, pentru a nu-şi pierde pacienţii, medicii de familie sunt de acord să le satisfacă orice moft bolnavilor închipuiţi şi să îi trimită să-şi facă analizele. Chiar dacă în mod normal analizele la cererea pacienţilor se plătesc, orice se poate rezolva, în viziunea unor medici de familie. Drept consecinţă, nu mai miră pe nimeni că circa 90% din rezultatele analizelor la cererea pacienţilor relevă faptul că aceştia suferă de boli închipuite!

Laboratoarele au rămas fără bani
Majoritatea laboratoarelor din Satu Mare au rămas deja fără fonduri pentru analizele decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Asta deşi suma din această lună alocată de CJAS a fost mai mare cu 80 la sută. Banii ar fi trebuit să elimine listele de aşteptare şi să ofere şansa asiguraţilor de a-şi face investigaţiile necesare într-un mod civilizat, fără a mai fi nevoiţi să se trezească cu noaptea-n cap pentru analize. În aceste condiţii, asiguraţii vor trebui să achite contravaloarea analizelor de laborator sau să aştepte să fie programaţi pentru lunile viitoare. “Pentru luna aprilie bugetul fondului a înregistrat o majorare cu 80% faţă de lunile anterioare din trimestrul I. Deci, în sistem s-au alocat circa 600.000 de lei în luna aprilie, faţă de lunile anterioare, în care bugetul era de 300.000 – 330.000 de lei. Noi am avut o întâlnire cu reprezentanţii tuturor laboratoarelor care au contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Satu Mare şi am încercat să rezolvăm o problemă semnalată de asiguraţi, semnalată de presa sătmăreană, respectiv cea a programărilor efectuate într-o zi din lună , zi care se transforma de multe ori în noapte pentru că asiguraţii veneau noaptea pentru a prinde un loc pe listele de programare. Am considerat că această majorare va elimina acest fenomen şi că vom intra într-o stare de normalitate. Însă, la nici câteva zile unul dintre laboratoarele din Satu Mare ne-a sunat şi ne-a semnalat epuizarea sumelor contractate şi, mai mult, epuizarea listelor de programare pentru luna mai”, a declarat directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Georgeta Pop.

Medicii de familie, arătaţi cu degetul
Mai mult sau mai puţin direct, medicii de familie sunt arătaţi cu degetul în acest caz. Şi asta pentru că, în mod normal, medicul de familie ar trebui să fie un filtru. Acesta, în urma unui consult prealabil, trebuie să determine dacă pacientul trebuie sau nu să îşi facă analizele. Dar cum pacienţii au impresia că suferă de tot felul de boli, mai mult sau mai puţin reale, iar medicii de familie nu vor să piardă pacienţi, le satisfac doleanţele de a fi trimişi să îşi facă analizele. Dar nu oricum, ci în mod gratuit. Oficialii CJAS Satu Mare susţin că medicii de familie le oferă pacienţilor “bonusuri”, astfel încât bolnavii reali vor fi nevoiţi să îşi achite din propriul buzunar analizele, care în mod normal ar fi trebuit să fie subvenţionate. “Acest lucru ne-a întristat foarte mult, pentru că fenomenul este unul surprinzător, pentru că vorbim despre starea de sănătate, nu despre bonusuri la supermarket. Acest fenomen a fost indus şi de către medici, care nu au înţeles că aceste fonduri sunt pentru oamenii normali, care au nevoie de analize. Am înţeles că au fost scrise buletine de analiză, recomandări la trimiteri la investigaţii paraclinice la cerere. Reamintim pe această cale că toate serviciile medicale la cererea pacienţilor sunt suportate de către pacienţi, nu se decontează din fond decât acele servicii care sunt necesare stării de sănătate”, a mai precizat Georgeta Pop.

Urmează controalele de rigoare
Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Satu Mare susţine că vor urma controale prin care să se stopeze acest fenomen, care pe lângă irosirea fondurilor publice mai cauzează şi îngrădirea accesului bolnavilor la drepturile lor, respectiv analize subvenţionate de către stat. “Să sperăm că în urma controalelor pe care urmează să le facem în reţea aceste fenomene vor fi stopate, iar fondurile vor ajunge la acele persoane care au nevoie de tratament”, a conchis Georgeta Pop. În concluzie, medicii de familie au ajuns la mâna bolnavilor închipuiţi, şantajaţi prin ameninţarea că vor merge la alţi medici de familie în cazul în care medicii nu le satisfac pretenţiile aberante.

Ciprian Bâtea

One Response to Ipohondrii consumă aiurea bugetul de sănătate

  1. Iata cum Afacerea ta cu Ciuperci devine profitabila in doar 170 de zile si iti aduce la o micro-ferma de 100 mp amenajata pe 3 nivele, 80-100 kg ciuperci/mp/an, la 7-8 lei/kg obtii un profit de 23.000euro pe an. Pentru mai multe detalii vizitati :www.cultivareaciupercilor.ro

    Afacerea ta
    11 April 2014 at 15:42
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *