More

    Jumătate din puştii români au făcut sex până la 15 ani

    La 15 ani, elevii români au întreţinut deja relaţii sexuale neprotejate, fumează şi consumă alcool în mod regulat. Acestea sunt concluziile ultimului raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), referitor la sănătatea copiilor şcolarizaţi, concluzie care i-a alarmat pe specialiştii români.

    Datele furnizate de organismul internaţional arătă că elevilor români nu le sunt deloc străine substanţele interzise, astfel că 12% dintre cei chestionaţi au fumat canabis, procurat din proximitatea şcolii. “Datele pe care le avem sunt îngrijorătoare. Spre exemplu adolescenţii consumă substanţele interzise adesea în anturaj, însă o mare problemă e faptul că pot cumpăra droguri din vecinătatea unităţilor de învăţământ. Dacă nu se vor lua măsuri, ne aşteptăm ca lucrurile să se înrăutăţească”, se precizează în raport.

    Această arată că adolescenţii de până la 15 ani sunt deja iniţiaţi în consumul de alcool. Concret, 11% din fete şi 19% din băieţi au consumat alcool prima dată înainte de vârsta de 11 ani.

    La vârsta de 15 ani, 48% din băieţi şi 17% din fete şi-au început viaţa sexuală, fapt care i-a pus pe gânduri pe specialişti cu atât mai mult cu cât doar 9% din puşti se protejează. “Nu e firesc ca debutul vieţii sexuale să aibă loc atât de devreme. În ziua de azi, copiii au foarte multe întrebări, prea puţine răspunsuri. Adolescenţii sunt tentaţi să obţină informaţii de pe reţelele de socializare. Din păcate, fondurile pentru campaniile de informare şi prevenire sunt tot mai puţine”, precizează doctorul Mioara Predescu de la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş”, din capitală. Nu puţine au fost şi situaţiile în care actul sexual a avut loc şi în şcoală, mărturisesc specialiştii. De vină pentru astfel de situaţii este şi lipsa unor materii esenţiale, cum ar fi educaţia sexuală în şcoala generală, care să îi pregătească pe cei mici şi care să le ofere informaţii cu privire la riscuri, dar şi la modalităţile în care pot preveni diferitele boli la care se expun.

    Ioan Raţiu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE