27 April 2018

Măcel în Piaţa de Vechituri la mieii de Paşte

Filed under: Locale |

miei

Piaţa de Vechituri era ieri(n.r. miercuri) plină ochi atât de potenţiali cumpărători cât şi de vânzători ai mieilor de Paşte. Din cei circa 500 de miei aduşi spre vânzare, până la ora 11.00 au fost vânduţi circa 50, iar măcelarii abia că mai puteau face faţă solicitărilor la sacrificări. Cu toate acestea, însă, preţul a scăzut de la 15 lei/kg viu, dimineaţă, la 13 lei/kg viu la orele 11.00, negociabil.

Inflaţie de miei
Fiind a doua zi când este permisă sacrificarea, Piaţa de Vechituri a fost plină ieri de miei aduşi spre vânzare şi sacrificare. Potrivit medicilor veterinari şi a personalului din administraţia pieţei, circa 500 de miei au fost oferiţi spre vânzare. Zona destinată vânzării mieilor era înţesată de lume, mulţi sătmăreni dorind să-şi cumpere un miel de Paşte, însă foarte mulţi au fost cei care au venit să testeze piaţa.
Chiar şi în aceste condiţii, vânzările mergeau destul de bine. Până în jurul orei 11.00, erau vânduţi circa 10% din numărul total de miei aduşi spre vânzare şi se preconiza că până seara se vor vinde mai bine de jumătate. Măcelarii abia mai puteau face faţă solicitărilor pentru sacrificarea mieilor. Toate boxele de jupuire din punctul de sacrificare erau ocupate, astfel că erau situaţii în care trebuia să se stea la rând 5-10 minute. “Avem destul de mult de lucru azi. Poate mai mult decât ne aşteptam. Se pare că zilele următoare va fi şi mai mult de lucru”, ne-a spus unul dintre măcelari.

Preţuri în scădere
Fermierii nu s-au arătat foarte încântaţi de vânzări, dar asta şi datorită faptului că erau foarte mulţi miei. Acesta este şi motivul pentru care preţul a scăzut de dimineaţă până la orele amiezii. Astfel, dacă la primele ore ale dimineţii, când erau mai puţini miei în piaţă, preţul era de 15 lei/kg, după circa o oră a scăzut la 14 lei/kg, iar în jurul orei 11.00 ajunsese la 13 lei/kg. “Preţul mieilor mai slăbuţi îl mai negociem, astfel că ajungem şi la 12 lei/kg. Oricum, eu sunt mulţumit de ce am vândut până acum şi, la cum merg treburile, se pare că voi merge fără miei acasă”, ne-a declarat unul dintre fermieri. Alţi fermieri s-au plâns că vânzările sunt mici. “Nu am vândut mare lucru azi de aceea am şi lăsat din preţ. Poate zilele următoare va fi mai bine”, ne-a spus unul dintre cei nemulţumiţi.

Acţiunea de sacrificare a mieilor este supervizată de specialiştii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare şi va continua până sâmbătă după-amiază.

Florin Dura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *