19 June 2018

Mariana Popa, achitată în dosarul “Mită 3% pentru PDL”

Filed under: Locale |

mita-pdl

Fostul inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, Mariana Popa, a fost achitată în dosarul “Mită 3% pentru PDL” prin sentinţa definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a fost pronunţată joia trecută. Acuzată de luare de mită, Mariana Popa a fost condamnată de Tribunalul Satu Mare la un an şi 10 luni de închisoare cu executare, fiind achitată apoi de Curtea de Apel Oradea. Ceilalţi inculpaţi în dosar, fostul director adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, Ioan Ulici, şi omul de afaceri negreştean Vasile Ştrango au primit condamnări cu suspendare.

Achitare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Prin sentinţa din 27 martie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondat recursul declarat de DNA Oradea şi inculpaţii Vasile Ştrango şi Ioan Ulici împotriva deciziei Curţii de Apel Oradea din 6 iunie 2013 a Curţii de Apel Oradea în dosarul “Mită 3% pentru PDL”. În respectivul dosar, Mariana Popa, fost inspector general şcolar, Ioan Ulici, fostul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, şi Vasile Strango, om de afaceri negreştean, patronul societăţii Naţional Co&Ing Negreşti-Oaş, au fost trimişi în judecată sub acuzaţii de corupţie. Astfel, decizia Curţii de Apel, prin care Mariana Popa a fost achitată de sub învinuirea comiterii infracţiunii de luare de mită, a rămas definitivă. Potrivit aceleiaşi decizii, Ioan Ulici a fost achitat pentru comiterea infracţiunii de instigare la luare de mită, însă a fost condamnat la un an şi 10 luni închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă. De asemenea, Vasile Ştrango a fost achitat pentru comiterea infracţiunii de dare de mită, dar i s-a menţinut condamnarea la un an şi 8 luni de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Potrivit sentinţei Tribunalului Satu Mare din iunie 2012 în dosarul “Mită 3% pentru PDL”, Ioan Ulici a fost condamnat la doi ani de închisoare cu privare de libertate. Mariana Popa a primit o pedeapsă de un an şi 10 luni închisoare, iar omul de afaceri Vasile Ştrango o pedeapsă de un an şi 8 luni de închisoare cu executare. Totodată, instanţa din Satu Mare a dispus confiscarea sumei de 3.000 lei de la Vasile Ştrango şi obligă inculpaţii la plata cheltuielilor de judecată.

Trimişi în judecată pentru fapte de corupţie
Inculpaţii din dosarul “Mită 3% pentru PDL” au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Oradea la sfârşitul lunii noiembrie 2011. Fostul inspector general şcolar Mariana Popa a fost acuzat de săvârşirea infracţiunii de luare de mită, fostul director adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, Ioan Ulici, a fost acuzat de săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi instigare la luare de mită, iar omul de afaceri Vasile Ştrango a fost acuzat de cumpărare de influenţă şi dare de mită.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în decembrie 2009, Ioan Ulici i-a cerut lui Vasile Ştrango să remită organizaţiei locale a PDL Satu Mare un procent de 3% din contravaloarea unor lucrări achitate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare către SC Naţional Co & Ing SRL. Banii au fost ceruţi de Ulici pentru a interveni pe lângă Mariana Popa, ca o condiţie ca aceasta, în calitate de inspector şcolar general, să dispună achitarea unei părţi din contravaloarea unor lucrări de extindere şi reabilitare efectuate de firma lui Ştrango la o şcoală din Satu Mare. Potrivit procurorilor, abia după ce Ştrango a plătit suma de 3.000 de lei către PDL Satu Mare, la îndemnul lui Ioan Ulici, Mariana Popa a achitat contravaloarea lucrării către firma din Negreşti Oaş.

Szasz Lorand

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *