22 June 2018

Modificarea Constituţiei – tergiversată

Filed under: Editorial |

Procesul de revizuire a Constituţiei a început, după cum se ştie, în ianuarie 2013, când era ca şi bătut în cuie că Crin Antonescu va fi candidatul USL la alegerile prezidenţiale. Se ştie, de asemenea, că noua Constituţie, care urma să intre în vigoare în 2014, ar fi limitat substanţial puterile preşedintelui României şi ar fi transferat din atribuţiile sale către premier. De exemplu, preşedintele urma să participe doar la reuniunile pe teme de securitate şi politică externă a Consiliului European. În plus, partidul care obţinea, după alegeri, cele mai multe mandate de parlamentar, urma să desemneze premierul, fără ca preşedintele României să aibă vreun cuvânt de spus în acest sens. Între timp, între PNL şi PSD au apărut neînţelegeri care au dus la ruperea USL şi, ca urmare, interesul pentru împărţirea puterii a scăzut. Pe de altă parte, Comisia de la Veneţia a criticat faptul că, în final, proiectul de Constituţie rezultat nu realizat o clarificare a regimului politic al României.

În ce stadiu se află în prezent procesul de modificare a Constituţiei? Deşi Comisia Constituantă a reînceput să lucreze, se impune precizarea că o face în ritm lent şi că vor fi trei etape ale revizuirii. Sintetizând, revizuirea Constituţiei va avea loc abia în 2015, iar felul în care va arăta legea fundamentală a ţării va fi influenţat direct de ce partid sau alianţă îşi va impune candidatul la Palatul Cotroceni. În funcţie de rezultat, diversele formaţiuni politice şi-ar putea redefini felul în care văd împărţirea puterii între preşedinte şi premier. Tocmai de aceea, deşi Comisia Constituantă s-a reapucat de lucru, demersul revizuirii nu se va termina mai devreme de 2015.

Mai menţionăm faptul că preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că în cazul în care se va retrage din fruntea partidului, urmare a unui scor la europarlamentare sub 20%, asta nu va însemna şi retragerea sa din cursa pentru prezidenţiale. El a exclus şi varianta unei rocade cu Klaus Iohannis. În această perioadă a competiţiilor politice conflictuale, amplificate de mass-media, se pare că moralitatea şi eficienţa electorală nu pot merge împreună. Oricum rezultatul europarlamentarelor ar putea reprezenta un moment al necesarelor clarificări ulterioare. Inclusiv privitor la modificarea Constituţiei.

Voicu D. Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *