More

    Numărul veteranilor de război scade de la an la an

    veterani

    Numărul veteranilor de război este în continuă scădere, un sfert dintre aceştia fiind înrolaţi anual în armata cerurilor, potrivit celor afirmate de preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război, Filiala “Dr. Vasile Lucaciu” Satu Mare, colonelul (r) Nicolae Codreanu, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Veteranilor de Război ce au avut loc ieri la Muzeul Judeţean. Evenimentul a fost onorat de prezenţa prefectului Eugeniu Avram, a preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a reprezentanţilor instituţiilor civile şi militare din judeţ, a veteranilor de război sătmăreni, a elevilor şi a altor invitaţi.

    Doar 84 de veterani rămaşi în judeţ
    Manifestările au debutat cu intonarea Imnului de Stat al României, după care directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta, a declarat că este o onoare pentru instituţia pe care o conduce să găzduiască această sărbătoare a veteranilor de război sătmăreni. În continuare, colonelul (r) Nicolae Codreanu a afirmat că ziua de 29 aprilie a fost aleasă în 1902 de către regele Carol să-i sărbătorească pe militarii români care au luptat în Războiul de Independenţă din 1877, iar în 2007 a fost legiferată de Guvernul României. Apoi a fost ţinut un moment de reculegere în memoria celor căzuţi pe câmpurile de bătălie, după care Codreanu a mai afirmat că numărul veteranilor de război scade dramatic. Dacă în 1994, la nivel naţional erau peste 900.000 de veterani, în prezent numărul acestora a scăzut la 30.000. De asemenea, la nivelul judeţului Satu Mare, în acelaşi an erau înregistraţi circa 2.000 de veterani de război, în prezent, din asociaţia pe care o conduce mai fac parte doar 612 membri din care doar 84 sunt veterani de război, restul sunt văduve de veterani de război. Totodată, a mai arătat că media de vârstă în rândurile acestora este de 90 de ani. Colonelul (r) Codreanu nu a uitat să sublinieze sprijinul pe care autorităţile judeţene şi locale îl acordă Asociaţiei pentru buna funcţionare a acesteia.

    Veteranii, sprijiniţi de autorităţi
    În continuarea manifestărilor, prefectul Eugeniu Avram a afirmat că, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, transmite veteranilor un cuvânt de respect şi onoare pentru tot ceea ce au făcut şi i-a asigurat că uşa sa este tot timpul deschisă pentru ei, asigurându-i de toată preţuirea sa personală şi a instituţiei pe care o reprezintă. Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a arătat că, din păcate, în ultima perioadă atât în ţară cât şi în judeţ a murit puţin spiritul de patriotism din cauza unora care au asemuit acest termen cu extremismul. “Azi nu mai avem puterea de a ne gândi cu dragoste faţă de municipiul şi judeţul nostru şi faţă de România. Trebuie să luăm exemplul acestor veterani care s-au jertfit ca noi azi să trăim liberi. Sperăm ca noi să nu mai fim nevoiţi să aducem jertfa supremă dar putem face multe pentru judeţul nostru şi pentru România”, a mai spus Ştef, care i-a asigurat pe veterani de tot sprijinul său şi a instituţiei pe care o conduce. Şi alţi vorbitori au subliniat importanţa acestei sărbători pentru veterani şi aportul adus de aceştia pentru libertatea şi independenţa României.

    Programul a continuat cu intervenţii şi propuneri ale veteranilor prezenţi, fiind cerute, printre altele, scutirea la plata impozitelor, gratuitate pe mijloacele de transport precum şi creşterea indemnizaţiei de veteran de război. La final, elevii de la Palatul Copiilor au prezentat un frumos moment artistic.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE