23 July 2018

O nouă lansare de carte sub egida „Caiete Silvane”

Filed under: Actualitatea Salajeana |
Cartea conţine „povestea” restaurării a 100 de biserici de lemn din România 
1
 
Cartea arhitectului Niels Auner, „100 de biserici de lemn restaurate. 1972-2012” va fi lansată miercuri, 16 aprilie, și la Zalău, evenimentul fiind găzduit de sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Sălaj (CJS), începând cu orele 11.00. 
 
Apărută cu sprijinul financiar al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, la editurile „Caiete Silvane” (Zalău) şi „Ethnologica” (Baia Mare), cartea conţine „povestea” ilustrată color a restaurării a 100 de biserici de lemn din România în perioada 1972-2012. Cele mai multe dintre aceste lăcaşuri de cult se află în judeţele Maramureş (49) şi Sălaj (28), urmate de cele din Bihor (10), Satu Mare, Vrancea şi Hunedoara (câte 4) și câte trei în județele Cluj şi Dâmboviţa.
Arhitectul Niels Auner este membru în comitetul executiv al Uniunii Naţionale a restauratorilor de monumente istorice şi al Asociaţiei Europene a antreprizelor de restaurare a monumentelor istorice.
Printre lucările sale se numără: cele de sistematizare urbană şi rurală, de locuinţe şi social culturale în ţară, şcoli, centre comerciale în străinătate (Libia), precum şi lucrări pentru lăcaşe de cult, peste 20 de biserici noi din lemn în diverse zone ale ţării şi lucrări de restaurare la monumente istorice, clădiri de zid – ansamblul Mănăstirii Văcăreşti- Bucureşti, biserica palatului Mogoşoaia, biserica Mănăstirii Snagov sau Biserica Doamnei din Bucureşti.
De asemenea, Niels Auner a realizat şi lucrări de sinteză în domeniul restaurării monumentelor: „Manual privind tehnologia restaurării monumentelor de lemn”, „Ghid privind costurile şi consumurile de resurse în activitatea de restaurare a monumentelor de lemn”.
Iulian Duma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *