22 June 2018

O tânără artistă sălăjeancă expune în Palatul Parlamentului

Filed under: Actualitatea Salajeana |

Expoziţie de icoane pe sticlă, costume populare şi obiecte tradiţionale

Tânăra studentă, originară din localitatea Iaz, comuna Plopiș, județul Sălaj, Ligia Alexandra Bodea, a fost invitată să organizeze o expoziție inedită la Palatul Parlamentului, expoziția purtând denumirea „Icoana din inima mea”. Pentru organizarea acestui eveniment şi-au dat concursul deputatul prof. univ. dr. Sonia Drăghici și deputatul Iuliu Nosa, președintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc și managerul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Daniel Săuca.

Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 15 aprilie 2014, iar prezentator va fi Ana Pascu – etnolog la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Expoziţia este dedicată sărbătorilor pascale şi Săptămânii patimilor lui Iisus.

Expoziţia de icoane pe sticlă, costume populare şi obiecte tradiţionale „Icoana din inima mea”, a artistei sălăjene Ligia Alexandra Bodea va putea fi admirată la Palatul Parlamentului din Bucureşti în perioada 14-27 aprilie, chiar în faţa sălii de plen a Camerei Deputaţilor.

Ligia Alexandra Bodea, în vârstă de 21 de ani, studentă la Cluj-Napoca, are toate şansele să fie cea mai tânără proprietară de muzeu din România şi poate chiar din lume. Atât de mult şi-a iubit bunica, încât în memoria ei Ligia a hotărât să înfiinţeze în casa bătrânească un muzeu al satului românesc transilvănean. Ea şi-a început activitatea de colecţionar de obiecte tradiţionale încă de la vârsta de 12 ani, adunând diferite obiecte de pe Valea Barcăului, de pe Valea Crişului, din Munţii Zărandului şi zona de sub Meseş.

Amenajat în case ţărăneşti ce datează din secolul al XlX-lea, Muzeul de Artă Populară „Ligia Bodea” vă aşteaptă să-i treceţi pragul, să aflaţi poveşti de demult şi să vedeţi, prin ochii unei tinere artiste colecţionar, tradiţii inedite din vestul Ardealului. Aici veţi găsi frumuseţe autentică şi originalitate, armonie şi pasiune, toate bazate pe dragostea pentru tradiţii şi folclor, din iubire şi respect pentru moştenirea culturală a străbunilor. Importanta colecţie este formată din obiecte de uz gospodăresc, costume populare, lăzi de zestre, perne, ţesături, obiecte de ceramică din anii 1850 – 1870, porţelan de Halahaz, din vechiul Imperiu Austro-Ungar.

Pe lângă pasiunea pentru tradiţia populară, Ligia Alexandra Bodea mai are o pasiune – aceea de a picta icoane pe sticlă, până acum aproximativ 100 de icoane fiind prezentate publicului sălăjean. Şi nu numai atât, împreună cu familia ei, artista organizează în vacanţele de vară tabere de pictură pentru copii, care se pot bucura de mâncare „ca la bunica acasă”, de aer curat şi de privelişti de neuitat.
Iulian Duma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *