More

    Parlamentul a sărbătorit 10 ani de la intrarea României în NATO

    parlament

    Parlamentul a sărbătorit ieri 10 ani de la intrarea României în NATO. La ședința omagială au participat premierul Victor Ponta, președintele Traian Băsescu, foștii președinti ai țării, Ion Iliescu și Emil Constantinescu, foști premieri, miniştri de Externe şi miniştri ai Apărării Naţionale, foşti membri ai Delegaţiei parlamentare la AP NATO, reprezentanţi ai MAE, MApN, SMG, MAI, ambasadori ai ţărilor membre NATO şi UE acreditaţi la Bucureşti, ONG-uri din domeniu, reprezentanţi ai mediului academic, precum şi membri ai familiilor eroilor români care au căzut la datorie în teatrele de operaţiuni NATO. De asemenea, din partea Casei Regale a fost prezentă la festivități, principesa Margareta. Preşedintele Băsescu a avut un loc rezervat în faţa prezidiului, iar foştii şefi de stat şi foşti alţi oficiali implicaţi în aderarea la NATO au fost aşezaţi de o parte şi de alta a prezidiului. În schimb, premierul Victor Ponta a stat în banca parlamentarilor.

    Victor Ponta: România trebuie să protejeze  Republica Moldova
    Victor Ponta a tinut sa felicite Parlamentul pentru initiative de a organiza aceasta reuniune extraordinara. “În Parlament putem exprima angajamentul generatiei actuale de oameni politici fata de valorile care au stat la baza integrarii in UE si NATO”, a declarat Ponta.

    Premierul susține că România se află intr-o situație privilegiată de siguranță, de răspuns eficient, coerent la orice fel de amenințare la adresa securității sale. “Vreau să mulțumesc tuturor partenerilor transatlantici și europeni care au avut încredere în România. Eforturile militarilor noștri participanți la operațiuni externe au fost unanim apreciate. Dacă vorbim, de asemenea, de responsabilități, vorbim și de necesitățile structurilor militare. In ultimii 3 ani am încercat să răspundem, cât a fost posibil, acestor necesitati. In 2014, am alocat pentru Apărare 1,42% din PIB. Vreau doar sa fac un apel cu aceasta ocazie către membrii Parlamentului – sigur, nu în acest an electoral în care important este să scădem toate taxele și să dăm mai mulți bani, un miracol pe care nu cred că l-a descoperit cineva- dar fac un apel către membrii Parlamentului ca, pentru anii 2015, 2016 si 2017, să susținem împreună, fără niciun fel de acces de populism sau demagogie, măsura prin care, prin bugetul alocat Ministerului Apărării, creșterea cu 0,2% din PIB anual să ne aducă la acel nivel de 2% pe care cu siguranță ni-l dorim. România are o datorie față de regiune, pentru a contribui la siguranța Ucrainei, Republicii Moldova și a altor țări din regiune”, a subliniat Victor Ponta.

    Traian Băsescu: Avem cele mai bune garanții de securitate
    La rândul său, președintele Traian Băsescu s-a arătat onorat de a se adresa Parlamentului cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de țară membră a NATO. „Suntem aici împreună, pentru a spune poporului roman și lumii că aderarea la NATO și UE au reprezentat decizii istorice ale statului român. Am obținut astfel cei mai buni aliați și cele mai bune condiții de dezvoltare a țării. Pentru prima oară în istoria ei modernă, România e aliată cu toate puterile occidentale în același timp”, a subliniat Băsescu. Acesta a precizat că “ în acest moment, România se bucură de cele mai bune garanții de securitate din istoria modernă a țării, prin umplerea de conținut prin relația bilaterală România-SUA”.

    Băsescu a subliniat că relația cu SUA a făcut posibil scutul de la Deveselu și amplasarea de baze militare pe teritoriul României. „Din 2002, am asistat la creșterea semnificativă a numărului de investiții străine. Plasarea sub umbrela NATO a favorizat intensificarea dezvoltării României. Extinderea NATO spre est a demonstrat valoarea tezei care spune că Europa de vest nu poate fi în siguranță dacă nu este garantată și siguranța Europei Centrale și de Est”, a mai spus Băsescu. Acesta a ținut să menționeze că situațiile complicate din zona conflictelor înghețate din Transnistria, Abhazia, Osetia, Crimeea, „reprezintă un test pentru capacitatea NATO de a aduce securitate în regiune. Ucraina a pierdut Crimeea, în condițiile în care, în 1994, la schimb pentru dezarmarea nucleară, a predat tot arsenalul nuclear și trei mari puteri s-au angajat să-i respecte independența și securitatea teritorială. Unul dintre cei trei garanți i-au luat o bucată de teritoriu.Iată un tip de risc pe care îl avem în regiune”.

    Crin Antonescu: Cea mai mare reușită diplomatică
    La ședința solemnă au mai mult cuvântul, președintele PNL, Crin Antonescu, care a declarat că apartenența României la NATO „este probabil cea mai mare reușită diplomatică și istorică”. “În numele PNL, vreau să mulţumesc tuturor acelor personalităţi publice, oameni politici, lideri politici, membri ai guvernelor, parlamentari, diplomaţi care au lucrat pentru ca această şansă istorică extraordinară să fie realitate. Nu-i putem, probabil, şi dacă vrem, numi pe toţi, dar voi numi azi doi oameni, pentru că mi se pare că încă şi în această privinţă trebuie să le fie făcută dreptate. Mulţumesc, în numele PNL, Majestăţii Sale Regele Mihai I. Mulţumesc, în numele PNL, domnului preşedinte Emil Constantinescu “, a spus Antonescu,

    De asemenea, președintele PDL, Vasile Blaga, a subliniat că “fără intrarea în NATO, aderarea la UE nu ar fi fost posibilă. “Prin aderarea la NATO, România s-a întors acasă, alături de marile democraţii occidentale. Locul României este unul singur: în Vest, acolo unde e democraţie, libertate, respectarea drepturilor omului, şansa prosperităţii. De acolo a fost ruptă brutal de dictatura comunistă. Aveam să facem următorul pas prin aderarea în 2007 la UE, însă fără intrarea în NATO aderarea la UE nu ar fi fost posibilă”, a spus Blaga. În final, toți oficialii, demnitari români și reprezentanți oficiali ai tărilor NATO la București s-au întreținut cu un pahar de șampanie, în foaierul Parlamentului.

    Marius Oproiu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE