More

    Peste 80 de localităţi inundate şi 248 de persoane evacuate

    gabriel-oprea-ultima-ora (1)

    Un număr de 86 de sate şi comune au fost inundate şi 248 de persoane au fost evacuate, sâmbătă şi duminică, în judeţele aflate sub avertizări hidrologice, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Interne şi vicepremierul Gabriel Oprea. Potrivit lui Oprea, sâmbătă şi duminică, angajaţii MAI au intervenit în 2.216 situaţii de urgenţă, dintre care 176 în judeţele afectate de inundaţii. Totodată, din cele 1.663 de misiuni pentru asistenţă medicală, 372 au fost efectuate în judeţele afectate de inundaţii.

    Oprea a mai precizat că 188 de acţiuni ale angajaţilor MAI au vizat evacuarea apei din locuinţe şi gospodării, 14 – consolidarea unor diguri de apărare şi patru – alimentarea cu peste 3.200 de litri de apă potabilă. “Structurile Ministerului Afacerilor Interne, alături de prefecţi şi membrii comitetelor judeţene şi locale, precum şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă trebuie să continue şi continuă să acţioneze la acestă oră pentru înlăturarea fenomenelor meteo-hidrologice, în special în judeţele aflate sub cod roşu – Teleorman, Ialomiţa şi Prahova – şi cod portocaliu – Ilfov, Olt, Dâmboviţa, Giurgiu”, a declarat Oprea.

    Viceprim-ministrul s-a referit şi la “un aspect despre care s-a tot vorbit în ultimele două zile, acela al reţinerii manifestate de unii cetăţeni de răspunde ca atare la recomandarea autorităţilor de a părăsi locuinţele din localităţile inundate”. “Putem înţelege că fiind în preajma sărbătorilor de Paşte, oamenilor le vine greu să-şi abandoneze locuinţele, bunurile şi ceea ce fiecare şi-a pregătit pentru aceste zile. Însă, întotdeauna, viaţa trebuie să fie pe primul loc. Aşa înţelegem noi, autorităţile, aşa ar trebui să înţeleagă şi cetăţenii”, a declarat Gabriel Oprea.

    În toată ţara, sâmbătă şi duminică, au fost derulate 555 de acţiuni de căutare şi salvare a unor persoane aflate în pericol şi a unor animale şi bunuri, a mai spus ministrul Afacerilor Interne. Angajaţii MAI au intervenit şi în stingerea a 101 incendii şi în cazul a şase alunecări de teren, iar aeronavele MAI au efectuat 20 de misiuni umanitare.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE