More

    Plan de gestionare a situaţiilor excepţionale în spitale

    alb

    La solicitarea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Someş Satu Mare şi a Instituţiei Prefectului, spitalele din judeţ lucrează la elaborarea unui plan de gestionare a situaţiilor de urgenţă, denumit Planul Alb. Prefectul Eugeniu Avram a precizat ieri, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi ai unităţilor spitaliceşti din judeţ, că se impune demararea acestor proceduri. “Din discuţiile pe care le-am avut la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a reieşit că în momentul în care se extinde Planul Roşu de intervenţie la nivelul nostru, spitalele din judeţ trebuie să aibă pregătit un plan alb de asigurare al managementului pentru situaţii de urgenţă. În urma unei videoconferinţe cu Ministerul Sănătăţii am înţeles că mai sunt câteva lucruri de pus la punct pentru planul alb, motiv pentru care am decis să discutăm aici, la faţa locului, împreună cu specialiştii, astfel încât să fiţi pregătiţi cu responsabilităţile pe care le aveţi. Va trebui să ne pregătim astfel încât să putem face faţă oricărui eveniment. Şedinţa vreau să fie aplicată, de unde să plecăm cu ceva concret. Vreau ca fiecare după această şedinţă să puteţi institui acest plan alb”, a arătat prefectul Avram.

    La rândul său, inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Someş Satu Mare, colonelul Dan Gheorghe, a precizat că instituţia pe care o reprezintă îşi dă tot concursul pentru a susţine întocmirea acestui plan. “La producerea unor situaţii de urgenţă, când numărul victimelor este foarte mare, se pune în aplicare Planul Roşu. Un plan pe care noi l-am întocmit la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Şi, totodată, la fiecare unitate spitalicească este necesar a se întocmi acest Plan Alb. Noi am întocmit împreună cu colegii de la Operativ un extras din Ordinul comun 2021/691 din 2008, unde sunt stipulate în câteva articole despre ceea ce trebuie să conţină acest Plan Alb”, a arătat colonelul Dan Gheorghe.

    Specialistul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Someş Satu Mare, locotenent-colonelul Constantin Ganea, le-a prezentat reprezentanţilor instituţiilor medicale principalele sarcini ce le revin. Astfel, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, la solicitarea directorului de salvare medicală, iar în lipsa acestuia, medicul responsabil de gardă din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe, cu informarea conducerii spitalului, declanşează planul alb la nivelul spitalelor implicate. În cazul intervenţiei la accidentele colective şi calamităţi, I.S.U. pune la dispoziţia echipajelor de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat echipamentele şi materialele specifice aflate în înzestrarea acestora, necesare dotării posturilor medicale avansate, personalul medical specializat suplimentar fiind asigurat din cadrul serviciilor de ambulanţă, precum şi din cadrul spitalelor de urgenţă. Transportul personalului de intervenţie se asigură şi cu autospecialele de transport personal şi victime multiple. În situaţia în care evacuarea victimelor de la locul evenimentului nu este posibilă cu mijloacele auto, comandantul operaţiunilor de salvare poate solicita sprijinul elicopterelor din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Administraţiei şi Internelor sau al Statului Major al Forţelor Aeriene din Ministerul Apărării Naţionale, prin inspectorul-şef al I.S.U.
    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE