18 June 2018

Pregătirile pentru alegeri intră în linie dreaptă

Filed under: Locale |

instru

Primarii şi secretarii localităţilor din judeţ au fost convocaţi, în cursul zilei de ieri, de către Instituţia Prefectului la o întâlnire cu reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente şi ai Biroului Electoral Judeţean în vederea instruirii primarilor cu privire la atribuţiile ce le revin pentru organizarea procesului electoral, respectiv constituirea secţiilor de votare, delimitarea secţiilor, întocmirea listelor de alegători. La întâlnire au mai fost prezenţi directorul Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Oana Tuluc, şi preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ), Adriana Vâlcu.

Prefectura, mediator între edili şi AEP
Prefectul Eugeniu Avram a declarat că instituţia pe care o reprezintă are doar un rol de mediator între primarii din judeţ şi reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, exprimându-şi convingerea că primarii vor reuşi să se achite de atribuţiile ce le revin. “Această şedinţă are scopul de a instrui primarii legat de atribuţiile care le revin pentru organizarea procesului electoral, respectiv constituirea secţiilor de votare, delimitarea secţiilor de votare, întocmirea listelor de alegători şi alte lucruri care mai trebuie finalizate până în momentul în care se va declanşa campania electorală, respectiv vom ajunge în momentul de vot efectiv. Instituţia Prefectului mediază toată această întâlnire între primari şi Autoritatea Electorală Permanentă, ei sunt cei care fac instruirea şi cu această ocazie am vrut să prezint şi conducerea Biroului Electoral Judeţean. Sigur că majoritatea primarilor au deja o experienţă din acest punct de vedere, dar vor apărea şi evenimente neprevăzute şi aş vrea să le lămurim în aşa fel încât totul să decurgă conform legii”, a declarat Eugeniu Avram. Prefectul judeţului a precizat că în cursul ultimelor alegeri au avut loc anumite disfuncţionalităţi, dar că speră ca acestea să nu se mai repete. “În anii anteriori au fost probleme legate de întârzierea comunicării către Biroul Electoral Judeţean, către Instituţia Prefectului. Dar acum Instituţia Prefectului este cam scoasă din jocul acesta, după ce ne revin atribuţii de monitorizare a finanţării, dar Autoritatea Electorală Permanentă are atribuţii în mod deosebit pentru organizarea alegerilor europarlamentare”, a conchis prefectul Avram.

Atenţionări speciale
Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ), Adriana Vâlcu, le-a cerut tuturor factorilor implicaţi să dea dovadă de transparenţă şi respect reciproc pentru buna desfăşurare a alegerilor. “Vă cerem respect reciproc din partea fiecăruia, iar din partea Biroului Electoral Judeţean vă asigurăm de transparenţă totală în ceea ce priveşte activitatea noastră. Orice nelămuriri, orice probleme sunt, vă rog să se sesizaţi, iar în limitele competenţelor ce ne revin vom încerca să le soluţionăm”, a declarat Adriana Vâlcu.

La rândul său, directorul Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Oana Tuluc, a cerut o atenţie sporită în cazul listelor electorale speciale, precum şi respectarea calendarului de activităţi. “Vă recomand să nu staţi până după 10 aprilie să le tipăriţi (listele electorale permanente, n.red.) pentru că în cazul în care se întâmplă ceva din punct de vedere tehnic cu imprimanta să nu aveţi probleme. Recomandarea mea este să faceţi tipărirea începând încă de luni, pentru că vor fi echipe care vor verifica dacă aţi tipărit listele şi dacă aţi avut probleme. Nu ştiu dacă aveţi cereri pentru înscrierea pe listele electorale speciale. Termenul a fost 26 martie. Dacă cumva aveţi străini care au făcut cerere să voteze şi să se înscrie pe listele electorale speciale până în 25 aprilie maxim trebuie să trimiteţi copiile cu cererea făcută şi după actul de identitate a cetăţeanului către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru că noi trebuie să facem comunicarea către instituţiile similare din statele Uniunii Europene, pentru că aceşti alegători nu mai au dreptul de a vota la ei în ţară”, a precizat Oana Tuluc.

Secţii duble în Colegiul 2
Pentru organizarea alegerilor europarlamentare, Guvernul a alocat judeţului Satu Mare un buget de 210.000 lei, urmând să se amenajeze pe raza judeţului un număr de 333 de secţii de votare. O situaţie mai specială este în Colegiul 2 pentru Camera Deputaţilor, unde vor avea loc alegeri parţiale, cei peste 60.000 de cetăţeni cu drept de vot urmând să îşi exprime opţiunea politică în două secţii de votare, atât pentru alegerile europarlamentare cât şi pentru viitorul reprezentant în Camera Deputaţilor. De altfel, primarilor li s-a atras atenţia că trebuie să amenajeze un număr dublu de secţii de votare. Colegiul 2 pentru Camera Deputaţilor este compus din municipiul Satu Mare, respectiv comunele Apa, Medieşu Aurit, Odoreu, Viile Satu Mare, Păuleşti, Culciu și Valea Vinului.

Ciprian Bâtea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *