More

    Preotul Valentin Bota, păstorul credincioşilor din Babţa!

    preot

    O localitate ce face graniţă cu judeţele vecine, o localitate puternic ortodoxă, o localitate cu credincioşi cu suflet cât biserica! Mă refer la biserica ridicată în timp scurt, biserică ce domină de pe înălţimile Babţei tot peisajul frumos, într-o primăvară atât de frumoasă, când totul este înverzit, când florile s-au deschis îmbiindu-ne la admiraţie. Ziua de 25 aprilie, sărbătoare religioasă, a fost cea în care preotul paroh Valentin Bota s-a întâlnit cu o masă de credincioşi, rugându-se împreună lui Dumnezeu şi mulţumindu-i în acelaşi timp. Ziua de 25 aprilie înseamnă o bucurie în frumoasa familie a preotului Valentin Bota, ziua când fetiţa sa împlineşte vârsta de un anişor, iar noi, Televiziunea Nord Vest, îi dorim sănătate, creştere frumoasă, bucurii aduse familiei şi „La mulţi ani!”

    Slujbă cu totul aparte
    Am participat alături de credincioşi la o slujbă cu totul aparte, la o impecabilă colaborare între preot şi credincioşi. Un cor imens format din peste 200 de credincioşi care au învăţat abecedarul credinţei. Oameni frumoşi, unii cu obrajii brăzdaţi de grijile vieţii, de necazurile şi obstacolele pe care le-au depăşit în anii trăiţi. Am auzit rugăciunile preotului ca apa cerească să aducă roade bogate, sănătate şi bunăstare!

    Interesant, că la începerea emisiunii cu preotul Valentin Bota, emisiune atât de cunoscută în judeţ şi în ţară, intitulată atât de frumos „Glasul Bisericii”, au rămas să asiste o mulţime de credincioşi, copii, tineri, vârstnici, femei şi bărbaţi.

    Au fost curioşi ce se discută despre mândria faptelor bune săvârşite de ei, chiar în construcţia frumoasei şi meritatei biserici. Din pensiile lor, oamenii au pus ban peste ban, au muncit la curăţirea păşunilor de scaieţi, reuşind să realizeze ceva măreţ.

    Mai au de făcut şi interiorul, cu încălzire, picturi, amenajări obligatorii. Sigur, părintele şi credincioşii n-au uitat să mulţumească bunului lor primar Aurel Bojan şi domnului vicepreşedinte Mircea Govor care le-au întins o mână de ajutor. Spunea preotul că aceşti oameni sunt demni de a li se aduce mulţumiri în faţa altarului, gânduri de sănătate şi multe împliniri. Interesant că aceşti români nu uită de ajutorul acordat!

    preot2

    Preotul provine dintr-o familie preoţească
    Preotul provine din zona frumoasă a moţilor, dintr-o familie preoţească , chiar cu titluri şi rang mare bisericesc. Îşi aduce aminte de frumoasa educaţie religioasă primită în familie. Şi-a amintit de şcoală, de anii de studenţie din centrul universitar Cluj-Napoca, de întâlnirea cu PS Iustin, care l-a îndemnat să slujească aici, la Babţa. Şi iată, au trecut anii, preotul s-a încadrat în viaţa socială, cunoaşte oamenii cu bucuriile şi necazurile lor, este mereu în serviciul credincioşilor.

    Foarte frumoase şi complete răspunsuri a dat preotul la o serie de întrebări legate de termenii folosiţi la Sfânta Liturghie: „Fericiţi cei săraci cu duhul; Sus avem inimile; Iubirea; Păcatul; Fericirea” etc.

    Legat de fenomenele ce au apărut şi persistă, preotul a explicat că biserica are un rol important de a estompa răutatea, invidia, ura, duşmănia şi egoismul. Biserica este singura instituţie în care poporul român are cea mai mare încredere şi biserica nu se dezminte!

    Dacă s-ar întâmpla ca preotul Valentin Bota să câştige la loto 1 milion de euro, ar avea multe de făcut în jurul bisericii. M-a uimit gândul ce-l frământă, anume, să facă rost de un microbuz sau două pentru a purta bătrânii care nu se pot deplasa la biserică. Asta având în vedere şi aşezarea bisericii. Sunt aproximativ 40 de persoane în această situaţie. De fapt, în corul copiilor, am întâlnit doi fraţi în cărucior, cu un grad avansat de invaliditate.

    preot3

    Alternanţa bucurie-tristeţe
    Preotul Valentin Bota a mărturisit că alternanţa bucurie/tristeţe din activitatea sa pune amprente serioase pe sufletul său. Aminteşte aici de botez/înmormântare.

    Ar dori ca oamenii valoroşi, tineretul studios să nu părăsească ţara, ci să contribuie aici la dezvoltarea ţării, la creşterea nivelului de trai. Ştie bine că în acest an ne vom alege preşedintele ţării şi că acesta trebuie să fie un bun creştin, cu dragoste de ţară şi de neam şi să reprezinte cu demnitate ţara aceasta binecuvântată de Dumnezeu. Mai ştie că tineretul trebuie să fie ca o locomotivă, dar cum medicina şi învăţământul sunt sub valoarea ce trebuie s-o poarte, toate devin doar o iluzie.

    Mai spunea părintele că un educator prost poate distruge o clasă de elevi nevinovaţi.

    Părinţii, preotul şi dascălul trebuie să colaboreze în instrucţie şi educaţie. Poporul acesta, cu o istorie ce a străbătut peste trei imperii a ştiut să-şi poarte crucea, cruce fixată pe măsura puterilor lui şi mai ştie acest popor să trăiască în iubire. Aşa sunt locuitorii din Babţa, pe care-i admir! Cel mai important la un om este liniştea sufletească, căci civilizaţia fără linişte este un dezastru! Felicitări părintelui Valentin Bota, felicitări credincioşilor din Babţa!

    Teodor Curpaş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE