Primăria Satu Mare reia proiectele abandonate în şcoli

Filed under: Locale |

extra

Primăria Satu Mare a cerut acordul consilierilor locali în vederea continuării lucrărilor de realizare a unei săli de sport la Colegiul Economic “Gheorghe Dragoş”, proiect început în 2009, dar care a fost abandonat în cursul anului 2010. Consiliul Local Satu Mare a aprobat solicitarea executivului sătmărean, proiectul fiind cu atât mai important cu cât Colegiul “Gheorghe Dragoş” este liceul cu cel mai mare număr de elevi, dar care nu are în prezent sală de sport.

Un vot pentru normalitate
Consiliul Local Satu Mare a aprobat valoarea totală a proiectului “Amenajare sală de gimnastică P+2 la Colegiul Economic Gheorghe Dragoş din municipiul Satu Mare”, în cuantum de 3.022.975 lei, aprobând şi contribuţia proprie în proiect a municipiului Satu Mare, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât şi contribuţia de 2% din valoarea totală eligibilă a proiectului, în cuantum de 37.346 de lei. Proiectul se realizează din fonduri nerambursabile europene prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. “Ministerul Fondurilor Europene şi Administraţiei Publice a stabilit niste condiţii pentru a putea fi finanţate aceste proiecte, şi anume se pot finanţa doar obiectivele de investiţii aflate în derulare având contracte de lucrări semnate, dar în prezent sunt suspendate din lipsă de finanţare. În această situaţie se află şi investiţia care face obiectul prezentei hotărâri, contractul de lucrări fiind semnat în noiembrie 2009, din valoarea lucrărilor plătindu-se circa 17%, iar pentru restul sumelor rămase neachitate cerem finanţare prin prezentul apel de proiecte”, se arată în solicitarea Primăriei Satu Mare.

Condiţii greu de imaginat la “Gheorghe Dragoş”
Lucrările la sala de sport a Colegiului Naţional “Gheorghe Dragoş” au fost abandonate în cursul anului 2010, în momentul de faţă fiind realizată doar fundaţia viitoarei clădiri. În ultimii ani, sutele de elevi ai unităţii de învăţământ au fost nevoiţi să susţină orele de sport pe coridoare, condiţii de neimaginat în România anului 2014. “Este greu de conceput că la nivelul standardelor actuale, un colegiu de o asemenea anvergură să nu dispună de o sală de sport dotată corespunzător, orele de sport desfăşurându-se în condiţii improprii, greu de imaginat, copiii aleargă iarna pe coridoare, iar vara aleargă în jurul Colegiului, deoarece curtea este una foarte mică. În prezent, în anul şcolar 2013-2014, în cadrul Colegiului Economic Gheorghe Dragoş sunt înscrişi 967 de elevi, în 38 de clase de liceu şi o clasă de învăţământ profesional de 2 ani. În concluzie, comparând numărul elevilor cu alte colegii din municipiu, este foarte uşor de constatat că acest colegiu are în operare cel mai mare efectiv de elevi, investiţia fiind pe deplin justificată”, se mai arată în sursa citată.

Ciprian Bâtea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *