More

    Primăvara se numără problemele cu păşunile

    pasune

    Tot mai mulţi crescători de animale ajung să ceară disperaţi ajutorul prefectului Eugeniu Avram, acuzând nereguli, mai mult sau mai puţin întemeiate, privind gestionarea păşunilor. Problemele au apărut, culmea, din cauza unui fenomen relativ pozitiv: înmulţirea animalelor domestice. Aşa se face că fermierii au ajuns în situaţia de a nu le mai ajunge suprafaţa de păşune disponibilă, luptând la baionetă pentru fiecare hectar. Dacă unele conflicte se consumă prin instanţele de judecată, altele ajung să explodeze în cadrul audienţelor susţinute de prefectul Eugeniu Avram. Din nefericire, cele mai multe divergenţe ajung să degenereze în conflicte fizice. Prefectul Avram a decis să se implice serios în această problemă, urmând să facă mai multe descinderi în zonele fierbinţi din judeţ.

    Acuze cu iz penal pe păşunea din Drăguşeni
    Fermierul Nuţu Mighnea, proprietar al unui număr de 45 de bovine, a cerut ajutorul prefectului Eugeniu Avram, susţinând că i se îngrădeşte accesul la păşunea din localitate. Acesta susţine că deşi se numără printre cei care au înfiinţat asociaţia crescătorilor de animale din localitate, anumite persoane ar fi “furat” asociaţia, Nuţu Mighnea precizând că persoanele în cauză ar fi modificat abuziv statutul asociaţiei şi că dispun de suprafaţa de păşune după bunul plac. Mai mult, Nuţu Mighnea a făcut unele acuze cu iz penal. “Eu am 45 de bovine şi dau anual circa 45 de tone de lapte. Eu nu am dreptul la păşune?! Cei care conduc asociaţia fac ce vor cu păşunea. Au luat 40.000 de euro de la APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, n.red.) pentru întreţinerea unei suprafeţe de 270 de hectare. Nu s-a făcut nimic din acei bani care s-au încasat. Am făcut sesizare la APIA, iar aceştia s-au pus să cosească păşunea, deşi nu au voie, căci este suprafaţă protejată”, a declarat Nuţu Mighnea. Prefectul Eugeniu Avram a luat legătura cu cei din conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Satu Mare, cerându-le acestora să dispună un nou control la Drăguşeni.

    Ameninţări cu bătaia la Dindeşti
    Sătmăreanca Maria Erdei, proprietara unei turme de 1.250 de oi şi a unei suprafeţe de 25 de hectare în satul Dindeşti, comuna Andrid, a lansat acuze extrem de grave la adresa altor proprietari de animale, invocând aici şi numele a doi jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, pe care i-a acuzat că ar fi instigat sătenii la violenţă împotriva femeii. Aceasta susţine că nu este lăsată să ajungă la suprafaţa de 25 de hectare concesionată de la Sistemul de Gospodărire a Apelor, ajungând în imposibilitatea de a-şi păşuna cele 1.250 de oi. “Jandarmii Vasile Boldar şi Daniel Giulai au instigat oamenii din Dindeşti împotriva noastră. Nu ne lasă să ajungem pe terenul nostru pentru a ne păşuna animalele. Am încercat să vorbim şi cu primarul, dar el stă în poziţia ghiocelului în faţa jandarmilor. Nu mai ştim ce să facem, aşa ceva nu se poate!”, s-a plâns Maria Erdei.

    Adevărul este, de regulă, la mijloc
    Şeful Serviciului juridic al Instituţiei Prefectului, Cosmin Dorle, i-a atras atenţia femeii că proprietarii de vaci din zona Andridului acuză exact aceleaşi probleme, dând vina, în schimb, pe proprietarii de oi. “De regulă, adevărul este undeva la mijloc”, a precizat Cosmin Dorle, încurajând la echilibru. Prefectul Eugeniu Avram a luat legătura cu conducerea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi pentru a verifica veridicitatea acuzelor lansate de Maria Erdei la adresa celor doi jandarmi. De asemenea, prefectul Avram a luat legătura cu primarul comunei Andrid, Papp Tibor, care a precizat că Maria Erdei ar fi refuzat medierea oferită de administraţia locală. Mai mult, primarul Andridului a mai spus că ciobanii ar provoca distrugeri din cauza faptului că mută în fiecare zi oile din sat până la păşunea concesionată. Prefectul Avram i-a cerut femeii să dea dovadă de respect reciproc. “Doamnă Erdei, dumneavoastră nu înţeleg de ce nu faceţi o stână, să nu mutaţi în fiecare zi oile din stânga în dreapta, că produceţi neplăceri. Trebuie să înţelegeţi şi dumneavoastră că aveţi anumite obligaţii. Democraţia este pentru toţi, nu doar pentru unii. Am să merg în audienţe la Andrid să rezolvăm aceste probleme”, a concluzionat Eugeniu Avram.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE