25 June 2018

Romii din Pişcolt se îndoapă cu hoituri

Filed under: Anchete&Reportaje,Locale,Top News |

porci

Mai mulţi cetăţeni de etnie romă din comuna Pişcolt susţin că au cumpărat în ultimii ani mai multe cadavre de porci de la doi indivizi de etnie romă. Conform aceloraşi surse, cadavrele de porci ar proveni de la o fermă dintr-o comună învecinată. Chiar dacă le-a convenit să consume carne alterată, pentru că porcii morţi se vindeau la preţuri mult sub preţul pieţei, problema a apărut în momentul în care clienţii nu au putut să plătească, iar vânzătorii l-ar fi acostat pe poştaşul din sat în vederea recuperării banilor din ajutoarele sociale care ar fi trebuit să ajungă, în mod normal, la beneficiari. Totul a fost făcut public cu ocazia audienţelor susţinute miercuri de prefectul Eugeniu Avram la Pişcolt, mai multe echipe ale Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie realizând anchete pe marginea acestui subiect.

Acuze cu miros pestilenţial
O cetăţeancă de etnie romă din localitatea Pişcolt i s-a plâns prefectului Eugeniu Avram, alături de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, şeful IPJ Satu Mare, comisarul şef Constantin Taloş, şi directori de instituţii deconcentrate, că poştaşul din comună nu le-ar înmâna, potrivit legii, ajutoarele sociale, ci le-ar preda unor indivizi. Motivul?! Romii nu au mai avut bani să plătească “ratele” pentru cadavrele de porci, iar vânzătorii ar fi recuperat banii de la poştaş, cu largul concurs al angajatului Poştei Române. Cazul nu este unul singular, în anii trecuţi un factor poştal fiind acuzat că ar fi înşelat mai mulţi pensionari din satul Scărişoara Nouă, comuna Pişcolt, cărora nu le-ar fi înmânat pensiile întregi, profitând de vârsta înaintată a acestora. În ceea ce priveşte consumul de carne alterată, pe raza comunei Pişcolt este de notorietate faptul că tot mai multe persoane nevoiaşe consumă carne de animale moarte în condiţii suspecte. “Sunt două persoane de etnie romă care vând porci morţi. Romilor le convine pentru că se vând ieftin. Problema este că mulţi nu au mai avut bani să le plătească porcii celor doi şmecheraşi, iar aceştia au oprit banii direct de la poştaş. Când oamenii au mers să se plângă la prefect, unul dintre aceşti şmecheraşi a stat la colţul clădirii pentru a-i speria pe oameni să nu spună adevărul”, a declarat, sub protecţia anonimatului, un martor ocular.

Prefectul aşteaptă rezultatele controalelor
Prefectul Eugeniu Avram s-a abţinut să facă orice fel de supoziţii, precizând că aşteaptă rezultatul controalelor efectuate de reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. “Era o cetăţeancă din comună care s-a plâns că cetăţenilor care sunt asistaţi social în baza Legii 416 din Pişcolt li se recuperează banii de la poştaş în schimbul cărnii de porc provenite de la cadavre de porc, care este, mă rog, vândută de administratorul unei ferme de porci. Sincer, eu am spus că este treaba specialiştilor, să meargă ei şi să verifice despre ce este vorba. Semnalul este clar că trebuie să se verifice modul în care se ecarisează, dacă se ecarisează cadavrele. Ferma respectivă, care este autorizată sanitar veterinar, are această obligaţie. Vizavi de bani, era o acuzaţie că poştaşul le ia banii. Astăzi (ieri – n.r.) s-a dus o comisie formată din reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru a vedea modul de ecarisare. De asemenea, va merge o echipă de la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Satu Mare să evalueze, să vadă modul în care cetăţenii beneficiari ai Legii 416 privind venitul minim garantat intră în posesia banilor. Să vedem cine sunt, dacă au primit banii. Oricum, se verifică aceste lucruri dacă se probează sau nu”, a declarat prefectul Eugeniu Avram.

O problemă delicată
Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Nicolae Dumuţa, a precizat că subiectul este unul foarte delicat, în special în contextul luptei împotriva pestei porcine. Acesta a declarat că rezultatul controlului va fi făcut public în următoarele zile. “Informaţiile pe care le avem ne conduc spre o fermă de porci din Andrid. Cadavrele de porci ar fi sustrase şi se comercializează se pare în mod ilegal în Pişcolt. În acest sens, s-a constituit o comisie formată din specialiştii noştri (Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor- n.r.) şi cei ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie care au mers la faţa locului pentru a efectua cercetările. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor are un rol foarte important în asigurarea sănătăţii animalelor. Sigur, în contextul în care luptăm pentru a combate pesta porcină şi pentru a demonstra că nu avem pestă porcină clasică în România, problema sustragerii unor eventuale cadavre de porci din această fermă este o problemă delicată. În următoarele zile sper să avem rezultatele, sper că în cursul zilei de mâine (azi, n.red.)”, a declarat Nicolae Dumuţa.

Primarul Pişcoltului nu crede povestea
Primarul comunei Pişcolt, Cosmin Varga, nu prea crede în versiunea descrisă de către unii cetăţeni din Pişcolt. Acesta susţine că s-a deplasat de două ori la ferma din Andrid, declarându-se impresionat de ceea ce a văzut la faţa locului. “Am fost de două ori la ferma respectivă din Andrid. O dată când s-a deschis şi apoi când a fost un incendiu. Am rămas impresionat de ce condiţii sunt acolo, poate că nu există fermă în România care să aibă condiţii atât de bune ca şi cea din Andrid. Nu cunosc să se fi vândut pe raza comunei carcase de porci morţi. Nu îl văd nici pe aşa zisul bulibaşă al romilor din Pişcolt, pe Isidor, să se ocupe cu astfel de lucruri. Ar putea fi vorba despre alte persoane. Asta este părerea mea şi cred că povestea e mai degrabă un scenariu de film”, a declarat primarul Cosmin Varga.

Ciprian Bâtea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *