24 June 2018

Sacrificarea mieilor de Paşte începe de marţi

Filed under: Locale |

sacri

Marţi se va da startul la sacrificarea mieilor de Paşte în punctul care este în curs de amenajare în acest scop în Piaţa de vechituri. În zilele rămase se va lucra intens la amenajarea acestui punct astfel încât să corespundă tuturor cerinţelor sanitar-veterinare. În ceea ce priveşte preţul mieilor, fermierii sătmăreni sunt de părere că acesta nu va fi mai mare decât cel de anul trecut.

La nivelul judeţului nostru, doar Administraţia Domeniului Statului (ADP) Satu Mare a solicitat Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare o solicitare pentru amenajarea unui spaţiu de sacrificare a mieilor de Paşte în Piaţa de Vechituri. După verificările de rigoare, DSVSA a dat aviz pentru amenajarea acestui spaţiu, astfel că ieri angajaţii ADP executau lucrările necesare la punctul de sacrificare astfel încât până marţi, când se va da startul la sacrificarea mieilor, acesta să corespundă normelor sanitar veterinare.

Directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuţa, a precizat că supravegherea sanitară veterinară va fi asigurată prin personal de specialitate din cadrul instituţiei. “Spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să asigure respectarea condiţiilor de igienă, sănătate şi bunăstare în timpul sacrificării, gestionarea subproduselor nedestinate consumului uman (SNCU) şi de eliminare a deşeurilor, conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Toate acestea vor fi supravegheate de specialişti din cadrul instituţiei noastre. La Satu Mare, procesul de sacrificare va începe de marţi şi va dura până sâmbătă, înainte de Paşte”, a mai spus Nicolae Dumuţa.

Potrivit crescătorilor din judeţul Satu Mare, preţurile din acest an la mieii de Paşte vor fi la fel ca şi cele de anul trecut, adică în jur de 12-13 lei/kg viu. ““Cred că mieii se vor vinde la fel ca şi anul trecut, undeva între 12 şi 13 lei/kg viu. Nu a fost o iarnă foarte grea, astfel că nu sunt motive serioase pentru creşterea preţului, iar în judeţ sunt puţini cei care cumpără carne de miel de Paşte. De aceea cred că preţul nu va fi mai mare decât cel de anul trecut”, ne-a declarat Grigor Tiution, crescător de oi din Turţ.

Acesta a mai adăugat că în acest an fătările au fost târzii, astfel că mieii sunt deocamdată mici. “Sperăm că până de Paşte să mai crească, să ajungă la 15-20 de kg, să fie numai buni de sacrificat. Am circa o sută de miei de vândut şi sper să-i pot vinde pe toţi. Faţă de altă dată, în acest an nu am fost căutat de firme care să-şi exprime dorinţa de a cumpăra miei. Astfel că ne vom baza pe ceea ce vom putea vinde în piaţă”, a mai spus fermierul din Turţ.

Nu este exclus, însă, ca în prima zi de sacrificare a mieilor să fie cerute preţuri mari, 18-20 de lei/kg viu, la fel ca în anii precedenţi, urmând ca mai apoi preţurile să se stabilizeze.
Florin Dura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *