23 June 2018

Şansă la sănătate pentru persoanele nevoiaşe

Filed under: Locale |

anton

Într-o eră în care toate clinicile medicale private fug după profit, conducerea Clinicii Sfântul Anton nu a uitat să ofere o şansă la viaţă pentru mii de persoane fără venituri sau cu venituri modeste, oferindu-le acestora pachete medicale gratuite. Astfel, în perioada 2011 – 2013 peste 3.000 de persoane s-au bucurat de pachetul gratuit de servicii şi analize medicale, respectiv peste 2.000 de copii au primit mijloace de igienă orală gratuite. Proprietarul Clinicii Sfântul Anton – dr. Cosmin Raţiu – a precizat că va continua programele de acest gen şi în următorii ani.

Mii de consultaţii gratuite
Proprietarul Clinicii Sfântul Anton – dr. Cosmin Raţiu – a precizat că în perioada 2011 – 2013 un număr de peste 3.000 de pacienţi cu venituri mici, pensionari cu pensii sub 700 de lei sau persoane fără niciun venit au beneficiat de pachete gratuite de servicii şi analize medicale. “Am închis proiectul pachetelor medicale gratuite pe care Clinica Sfântul Anton le-a realizat din 2011 până în 2013. Aş vrea să subliniez că a fost un pachet de servicii medicale gratuite pentru pacienţii din judeţul Satu Mare. Ca idee de bază, aş vrea să subliniez că Sfântul Anton a fost printre puţinele societăţi medicale din municipiul şi judeţul Satu Mare care a venit în sprijinul a cel puţin 3.000 de pacienţi cu pachetul gratuit de servicii şi analize medicale”, a declarat dr. Cosmin Raţiu. Medicul Gabriela Bălaj din cadrul Clinicii Sfântul Anton a precizat că serviciile gratuite au cuprins “un pachet de ecografie abdominală, analize de laborator, printre care determinări pentru diabet, pentru anemie, EKG”.

Pachet nou pentru femei – 70% gratuit
Dr. Cosmin Raţiu a precizat că societatea medicală pe care o reprezintă va oferi “un nou pachet compensat, nu în totalitate gratuit, dar cu o compensaţie de aproape 70 la sută din cost pentru doamnele din Satu Mare”. Potrivit celor declarate de medicul Gabriela Bălaj, serviciile se vor adresa acelei categorii de domnişoare şi doamne care nu se încadrează în programele naţionale. “Ne-am gândit pentru anul acesta, având în vedere că statul derulează programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin, care se adresează persoanelor de sex feminin, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, să venim ca şi un supliment pentru categoria de vârstă pentru care acest program nu se adresează. Şi anume persoanelor care au deja viaţa sexuală începută înainte de 25 de ani şi celor peste 64 de ani. Noi ne-am gândit să venim în sprijinul acestor paciente care nu se încadrează în programul oferit de stat. Noi vrem să oferim un pachet ginecologic complet. Pur şi simplu, noi dorim să venim cu un plus pe care statul nu îl decontează”, a declarat Gabriela Bălaj. Doctorul Berko Flaviu a precizat că: “Vom continua să deservim populaţia din judeţ cu testul Papanicolau gratuit, care este rapid şi nontraumatic, dar şi relativ ieftin. Restul consultaţiilor şi serviciilor de obstetrică-ginecologie pe care le prestăm în Clinica Sfântul Anton costă circa 300 de lei. Pacientul va plăti pentru un set complet, care constă într-o consultaţie, o ecografie endo-vaginală sau abdominabilă, o videocolposcopie şi un test Papanicolau, doar 100 de lei. Dacă pacienta ar fi să plătească aceste servicii, pachetul ar costa în jur de 300 de lei. Dar noi aducem o reducere de 70%, adică 200 de lei”.

Gratuitate pentru mii de copii
Peste 2.000 de copii au beneficiat în cursul anului trecut de pachetul şi investigaţiile gratuite oferite de către stomatologii Clinicii Sfântul Anton. De asemenea, în colaborare cu Fundaţia Caritas, 634 de copii din municipiul Satu Mare şi 2.238 de copii din judeţ au primit gratuit câte o perie şi o pastă de dinţi. “În urmă cu un an am participat împreună cu colegii de la Clinica Sfântul Anton la programul Dinţişoriada, asta însemnând că noi am mers la şcolile cu clasele I – VIII, unde am făcut prevenţia igienei orale. Am încercat să îi informăm pe copii vizavi de metodele de igienă orală. Am făcut un studiu care a inclus 2.200 de copii, remarcând că 80% dintre copii cunosc mijloacele de igienă dentară, 15% cunosc mijloacele de periaj corect şi 5% nu cunosc periajul corect. Din păcate, la 75% dintre copii am remarcat carii, atât pe dinţii temporari cât şi pe dinţii definitivi”, a precizat stomatologul Dochia Istrate Pop.

Ciprian Bâtea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *