21 June 2018

Şase urşi bruni mai trăiesc în judeţul Satu Mare

Filed under: Locale |

urs

În fiecare an Direcţia Silvică Satu Mare, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Satu Mare, AVPS Carei, AVPS Ariana 2006 Foieni, AV Silvatica, AV Valea Bercului, AVP Hunter, AV Oaş şi AVP Certeze în calitate de gestionari ai fondurilor cinegetice împreună cu reprezentanţi ai Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere Braşov, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Cinegetic Oradea, Comisariatului Judeţean Satu Mare al Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare organizează, în perioada 2 – 22 aprilie, acţiuni de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale sălbatice strict protejate, respectiv: urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică. Programul după care se derulează acţiunile planificate poate fi consultat la APM Satu Mare – Serviciul Calitatea Factorilor de Mediu.

În urma evaluărilor înregistrate din anul 2013, populaţiile de carnivore din judeţul Satu Mare cuprindeau şase urşi bruni, 30 lupi şi 212 de pisici sălbatice. Aceste carnivore trăiesc în regiunile montane şi de deal acoperite cu păduri. Sunt strict protejate prin lege şi vânarea lor se poate face numai prin obţinerea de derogări de la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice. Pentru sezonul de vânătoare 2013-2014, respectiv până la 31 martie 2014, a fost aprobat un număr maxim de intervenţie de un lup şi o pisică sălbatică, pentru Asociaţia de Vânători Valea Bercului. Numărul maxim de intervenţie nu a fost realizat până în prezent.

Aceste evaluări se fac pentru stabilirea efectivelor reale ale acestor specii şi în funcţie de efectivele optime pentru fiecare fond cinegetic, de nivelul pagubelor înregistrate, de tendinţa şi structura populaţiei se vor face propuneri de plafon maxim de intervenţie pentru sezonul de vânătoare 2014 – 2015. Prin aceste măsuri de management se urmăreşte menţinerea populaţiilor de carnivore mari la un nivel optim care să le asigure supravieţuirea în cadrul ecosistemelor din judeţul Satu Mare. Acolo unde fondurile cinegetice se suprapun peste arii naturale protejate, la evaluare vor participa şi custozii ariilor respective.
Pavel Prodaniuc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *