24 June 2018

Sătmăreanul Ioan Pop, condamnat la opt ani de închisoare

Filed under: Locale |

ioan_pop

Membrii grupării de contrabandişti, coordonată de sătmăreanul Ioan Pop, trebuie să plătească statului peste 3,7 milioane lei, respectiv 370.000 de euro. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea cantităţii de 113.000 pachete de ţigări. Liderul grupării a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar locotenentul său, Adolf Janos Komaromi, la cinci ani de închisoare. Alţi doi membri ai grupării au primit pedepse cu suspendare. Potrivit anchetatorilor, gruparea respectivă a reuşit să introducă în ţară ţigări ucrainene în valoare de aproximativ un milion de euro.

Obligaţi la plata unor sume enorme
Tribunalul Satu Mare a pronunţat vineri sentinţa în cazul grupării de contrabandişti coordonată de sătmăreanul Ioan Pop, care a reuşit să introducă în ţară peste fâşia verde ţigări ucrainene în valoare de peste un milion de euro. Liderul grupării, Ioan Pop, a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare. Locotenentul său Adolf Janos Komaromi a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Alţi doi membri ai grupării, respectiv Petru Constantin Borz şi Dorin Sentianoşi, au primit pedepse de doi ani de închisoare cu suspendare. Instanţa a mai dispus confiscarea cantităţii de 113.490 pachete de ţigări provenite din contrabandă, precum şi confiscarea în echivalent a sumelor de 110.000 euro şi 260.000 euro. Potrivit sentinţei Tribunalului, inculpaţii sunt obligaţi în solidar la plata sumei de 3.714.443 lei, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile de întârziere aferente până la data plăţii inclusiv. De asemenea, instanţa a anulat contractul de vânzare-cumpărare notarială prin care liderul grupării, Ioan Pop, a trecut hotelul proprietate personală pe numele unor interpuşi chiar în ziua în care procurorii se pregăteau să îl pună sub sechestru.

Prejudiciu de peste un milion de euro
Membrii grupării coordonate de Ioan Pop a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT în august 2012 sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor beneficii materiale substanţiale, prin introducerea pe teritoriul României şi comercializarea ilegală de ţigarete provenind din Ucraina. Astfel, inculpaţii au introdus în ţară, disimulate în diverse mijloace de transport, cantităţi considerabile de ţigarete, destinate comercializării pe teritoriul unor state din Uniunea Europeană. În data de 9 aprilie 2010, urmare a acţiunii procurorilor DIICOT, a fost descoperită şi ridicată cantitatea de 115.000 de pachete de ţigarete. Prejudiciul cauzat prin sustragerea de la plata taxelor şi accizelor datorate bugetului de stat este de aproximativ 1.000.000 de euro. Inculpaţii Pop Ioan, Borz Petru Constantin şi Sentianosi Dorin au fost cercetaţi şi de către autorităţile judiciare austriece pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi furturi de utilaje de construcţii, în valoare de 960.000 de euro. La vremea respectivă, procurorii DIICOT au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile şi autoturisme, aparţinând inculpaţilor, în valoare de aproximativ 1.500.000 lei.

Un contrabandist recidivist
Sătmăreanul Ioan Pop a fost reţinut în februarie 2011, alături de alte trei persoane, într-un alt dosar de contrabandă, fiind acuzaţi şi de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Anchetatorii au depistat şi depozitul de ţigări de unde se alimenta reţeaua de contrabandişti, chiar la locuinţa lui Ioan Pop. Ancheta a pornit de la declaraţiile unuia dintre membrii reţelei, prins înainte cu câteva luni cu peste 3.000 de pachete de ţigări de contrabandă. În dosar au fost cercetate peste zece persoane, însă numai patru dintre membrii reţelei au fost puşi sub acuzare şi apoi trimişi în judecată. Potrivit procurorilor, gruparea se ocupa cu distribuirea ţigărilor cu timbru fiscal ucrainean nu doar în judeţul Satu Mare, ci şi în alte judeţe învecinate.

Szasz Lorand

One Response to Sătmăreanul Ioan Pop, condamnat la opt ani de închisoare

  1. Nici un pachet de tigari nu se introduce in tara,fara acordul vamesi[or si a politiei de frontiera,aceste organe sunt asa de specializate,in descoperirea ascunzisurilor de tigari,le gasesc in;rezervoarele de combustibil in acumulatori,cauciucuri,dublurile caroseriei etc.Numai ca ORGANELE DE CERCETARE PENALA, DNA,DGA,PARCHETU,nu prea vrea sa afle cat din milioanele de euro au primit aceste organe,cum un asemenea angajat,bugetar realizeaza in 1-2 ani cat un muncitor in 35 ani,NOII PROSTIMEA VOM AFLA SECRETUL ???????? SPERAM CA DAAAA.cu ajutorul G,de N.V.Satu Mare.

    cetateanu
    15 April 2014 at 00:01
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *