More

    Sătmarul, invadat de chinezării

    piata

    Judeţul Satu Mare, la fel ca şi întreaga Românie, este supusă unei adevărate invazii de mărfuri chinezeşti. Produsele de acest gen, de calitate slabă şi imitând mărci renumite, sunt cumpărate la preţuri reduse de către diverşi comercianţi sătmăreni, care le revând cu adaos sporit în judeţul nostru. Pentru a face faţă concurenţei, tot mai multe magazine se aprovizionează cu astfel de produse. Ba chiar au apărut deja şi vânzători ambulanţi. Însă pieţele din judeţ constituie raiul chinezăriilor. Aici se pot găsi în special încălţăminte şi articole vestimentare sportive, parfumuri, telefoane contrafăcute purtând siglele unor mărci recunoscute pe plan internaţional. Invazia produselor chinezeşti contrafăcute a reuşit să stârnească până şi îngrijorarea Uniunii Europene.

    Pieţele, raiul chinezăriilor
    Majoritatea comercianţilor din pieţele sătmărene reuşesc să supravieţuiască vânzând mărfuri chinezeşti. Este singura modalitate pentru a oferi produse la preţuri acceptabile pentru o populaţie tot mai sărăcită de criza economico-financiară, oferind în acelaşi timp şi posibilitatea înregistrării unui mic profit. Fenomenul este cel mai vizibil în domeniul articolelor vestimentare şi de încălţăminte. Chinezii fabrică orice, lenjerie intimă, pantofi sport, tricouri, treninguri, şepci. Mărfurile de acest gen pot fi găsite la fiecare tarabă. “Toată lumea vinde chinezării prin pieţe. Hainele şi adidaşii îi aducem de la engros-urile chinezeşti din Bucureşti. Dacă cumperi o cantitate mare, obţii şi reduceri. Oricum, preţurile sunt bune pentru toată lumea. Aşa putem să vindem şi noi haine şi adidaşi la preţuri pe care să şi le poată permite şi sătmărenii de rând. Dacă toţi am aduce numai produse de firmă, la ce preţuri au, trei sferturi dintre sătmăreni ar trebui să se îmbrace numai de la magazinele second-hand. Asta e acum la modă. Oricum, dacă nu vinzi produse chinezeşti, atunci vinzi produse turceşti. Toate sunt ieftine şi de calitate slabă”, ne-a declarat un comerciant sătmărean.

    Sătmărenii par să ştie că produsele ieftine au calitatea pe măsură şi s-au obişnuit cu gândul că nu îşi permit altele mai scumpe. “Ştiu că adidaşii pe care mi i-am luat sunt produşi în China, de aia au costat doar 35 de lei. Arată destul de bine, însă materialul din care sunt confecţionaţi estre de proastă calitate. Cu toate acestea, sper să mă ţină până la toamnă. Dacă nu, îmi voi lua încă o pereche. Mi-ar plăcea să am şi eu adidaşi originali, dar salariul pe care îl am nu mă lasă să-i cumpăr. Doar nu o să flămânzesc o lună întreagă pentru o pereche de adidaşi. Aşa că cei chinezeşti sunt foarte buni pentru mine. La fel şi treningurile, tricourile şi gecile”, ne-a declarat sătmăreanul Raul Pop, care tocmai îşi cumpărase o pereche ieftină de adidaşi din piaţă.

    Produse contrafăcute la tot pasul
    Cel puţin, când merg la piaţă, sătmărenii ştiu la ce fel de mărfuri să se aştepte. Din păcate, unele magazine din oraş se aprovizionează tot cu produse contrafăcute în China, pe care le vând drept originale. După cum era de aşteptat, preţurile sunt pe măsură. Nici nu e de mirare că majoritatea sătmărenilor sunt circumspecţi când îşi fac cumpărăturile în magazinele de profil. “Nu poţi să ai încredere în produsele cumpărate din magazinele sătmărene. Deşi vând cică produse de firmă şi cer o grămadă de bani pe ele, poţi avea oricând surpriza să constaţi că ai cumpărat ţoale contrafăcute. Pot să aibă oricâte etichete care să-i ateste marca, căci treaba iese la iveală după prima spălare. Atunci îţi poţi da seama din ce material de doi lei au fost confecţionate în China. Oricum, chinezii falsifică deja totul, de la haine, la telefoane mobile, alte electronice şi chiar maşini”, ne-a declarat sătmăreanul Ştefan Oros.

    De parcă n-ar fi suficientă invazia de produse chinezeşti de proastă calitate din pieţe şi magazine, prin Sătmar circulă şi o serie de vânzători ambulanţi, care încearcă să înşele trecătorii cu mărfurile lor. Aceştia vând treninguri, parfumuri şi telefoane contrafăcute în special în China. Deşi cer preţuri piperate, aceşti comercianţi devin suspecţi în momentul în care încep să lase brusc din preţ, ajungând în final să ceară până la 20% din suma cerută iniţial. Interesant e faptul că foarte mulţi dintre clienţii acestor comercianţi nici măcar nu îşi dau seama că au fost ţepuiţi, cumpărând produse contrafăcute la preţ de produse originale.

    UE, îngrijorată de invazia chinezăriilor
    Aproape trei sferturi (75%) din mărfurile contrafăcute care inundă piaţa românească provin din China, arată o statistică a autorităţilor vamale. Alte peste 20% sunt produse în Turcia. China şi Turcia au o reputaţie internaţională consolidată de economii unde protecţia drepturilor de proprietate intelectuală este ignorată. În cele două ţări există o adevărată industrie a mărfurilor contrafăcute, care poartă etichetele unor firme consacrate. Cele mai multe mărfuri contrafăcute pătrund prin portul Constanta, lider absolut cu peste 50% din “piaţă“.
    Fenomenul contrafacerilor îngrijorează şi Uniunea Europeană. Produsele contrafăcute fac parte dintr-o gamă largă de produse: medicamente, alimentare, componente auto, jucării. Într-un sondaj realizat în urmă cu câţiva ani de Comisia Europeană se arăta că peste 43% din cetăţenii Uniunii Europene sunt dispuşi să plătească cu 10% mai mult pentru un produs, dar să ştie sigur că nu e contrafăcut.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE