18 June 2018

Seară superbă de dixie jazz cu Cserey Csaba şi Tibor Stan

Filed under: Locale |

jazz

Centrul Cultural “G.M. Zamfirescu” Satu Mare a organizat duminică seară un nou spectacol muzical. Cu această ocazie, la District 15, în faţa unui public numeros, a avut loc o seară superbă de dixie-jazz din muzica anilor 1920 – 1970 şi care i-a avut ca protagonişti pe Stan Tibor la pian şi Cserey Csaba la percuţie. În anul 1920, apare stilul Dixieland cu cele două forme de manifestare de la New Orleans, respectiv Chicago.

Dixie jazz-ul se caracterizează prin „oralitate” aproape generalizată, polifonia realizându-se din improvizaţiile colective ale ansamblului provenit din orchestrele de fanfară si promenadă. După care, în anii 1940-1950, Dixieland-ul ajunge şi în Europa, prin compozitorul Kalman Imre. Percuţionistul sătmărean Cserey Csaba a susţinut de-a lungul prestigioasei sale cariere numeroase concerte cu artişti celebri. Cu această ocazie, Csabcsi a anunţat faptul că, în luna mai, va susţine în ţară numeroase concerte alături de Harry Tavitian. Alături de Cserey Csaba, i-a încântat pe spectatori şi pianistul Stan Tibor, originar din Timişoara, care interpretează muzică de calitate în localul No Pardon Pub.

La finalul spectacolului, care a ţinut aproape o oră, cei doi artişti au primit numeroase aplauze din partea publicului. Centrul Cultural “G.M.Zamfirescu” Satu Mare organizează în weekend alte două spectacole muzicale. Astfel, în cursul serii de sâmbătă, începând cu ora 20.00, la sediul G.M. Zamfirescu va avea loc un concert rock cu trupele Smog şi Order din Satu Mare, respectiv Los Pogos din Cluj-Napoca. Iar duminică, începând cu ora 19.00, tot la District 15, va avea loc o seară de jazz şi musical cu Diana Dragoş şi Giampaolo Picucci.
Pavel Prodaniuc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *