More

    Stadionul Steaua, la 40 de ani de la inaugurare

    1

    Au trecut 40 de ani de la inaugurarea arenei din Ghencea. Pe 9 aprilie 1974, ziarul „Sportul” anunţa pe prima pagină „Astăzi, fotbal pe stadionul Steaua. Steaua – OFK Belgrad, un meci care promite”.

    Sub titlul banal se ascundea de fapt inaugurarea actualului stadion Steaua. „O partidă care promite un frumos spectacol fotbalistic, ambele cluburi aliniind cele mai bune efective de care dispun în momentul de faţă”, se preciza în avancronica acestui meci în ziarul „Sportul”. Nicio vorbă de truda miilor de militari care au lucrat zi şi noapte începând din august 1973 şi până în martie 1974. Arhiva nu menţionează nimic, nici măcar un rând despre construcţia grandioasă pentru acele vremuri. De ce? Pentru că, probabil, ca şi mulţi dintre cei care au săpat la Canalul Dunăre Marea Neagră, au murit cu târnăcopul în mână, sleiţi de puteri, înfometaţi şi răpuşi fie de arşiţa verii, fie de gerul necruţător al iernii.

    Colonel inginer (ret.) Traian Draghia a publicat în urmă cu câţiva ani  cartea „Steaua”, în care a prezentat, cu zeci de imagini, istoria construirii stadionului din
    Bulevardul Ghencea. Foto: “Observatorul militar”

    Mister în jurul construcţiei arenei

    Trei ofiţeri au fost puşi să se ocupe de şantierul de la Steaua. Maiorul Traian Draghia, şef de lucrări cu partea de stadion şi utilităţi, maiorul inginer Emil Pătraşcu, şef de lucrări la tribuna oficială şi la grupul social şi locotenent-colonel Beniamin Botezan, comandantul care trebuia să supravegheze toată lucrarea. Proiectul era unul grandios pentru acele vremuri, unul invidiat chiar şi de conducerea de partid, după cum avea să povestească maiorul Traian Draghia în „Observatorul militar” apărut în 3 august 2011. Amintiri pe care fostul militar şi le autocenzura cu lacrimi în ochi, speriat parcă să redea luminii ceea ce se ascunsese în întunericul regimului comunist de atunci. Iniţial trebuia să se construiască o arenă cu 55.000 de locuri, care să concureze cu stadionul „23 August”, dar s-a decis limitarea la 30.000 de locuri pentru că banii trebuiau păstraţi pentru Casa Poporului. Steaua juca până atunci pe „Republica”, stadion demolat să i să facă loc actualului Palat al Parlamentului.

    Soldaţilor de pe macara le era frică să mai muncească din cauza oboselii. Responsabilitatea era enormă. Foto: “Observatorul militar”

    S-a dus o muncă titanică, asemănătoare cu a celor care săpau la Canalul Dunăre Marea Neagră. Maiorul îşi amintea de „soldatul Nedelea din macaraua turn care-i spunea că îi era frică să mai lucreze din cauza oboselii”, de cum veneau la el soldaţii să-i spună că li se năşteau copiii sau le mureau părinţii şi ei aveau nevoie de permisie. „Cel care ne-a ajutat moral era Valentin Ceauşescu. Conta mult atitudinea lui. Când mai marii nu ştiau nici unde e stadionul, el sărea peste molozul ăla şi venea să ne întrebe dacă merge treaba. Îşi pleca fruntea şi zicea «Să trăiţi!»”, povestea maiorul de 76 de ani. Traian Draghia nu s-a mai văzut sau auzit cu ceilalţi doi superiori, Pătraşcu şi Botezan, după inaugurarea arenei în aprilie 1974, ceea ce adânceşte şi mai mult misterul din jurul construirii acestei arene.

    Conform documentelor colonelului Draghia, 39 de unităţi militare au contribuit cu efective la construirea stadionului inaugurat acum 40 de ani, pe 9 aprilie 1974, printr-un spectacol care a inclus amicalul Steaua – OFK Belgrad, scor 2-2.

    Soldaţii nu îşi vedeau copiii la naştere sau nu ajungeau la moartea propriilor părinţi, atâta timp cât ei lucrau zi şi noapte la stadionul “Steaua”. Foto: “Observatorul militar”

    Programul complet al manifestării de pe noul stadion Steaua a fost următorul:

    14:45 – 15:00 Program de muzică susţinut de fanfara militară

    15:00 – 15:20 Fotbal – repriza I Steaua – Dinamo (old boys)

    15:20 – 15:30 Demonstraţii ale cercurilor de aeromodelism din capitală

    15:30 – 15:50 Fotbal – repriza a II-a Steaua-Dinamo (old boys)

    15:50 – 16:00 Muzică. Cuvânt de nou venit. Prezentarea formaţiilor

    16:00 – 16:45 Fotbal – repriza I Steaua – OFK Beograd

    16:45 – 17:00 Program de muzică susţinut de fanfara militară

    17:00 – 17:45 Fotbal – repriza a II-a Steaua – OFK Beograd

    STEAUA BUCUREŞTI – OFK BEOGRAD 2-2 (1-0)

    Stadion: Steaua. Spectatori: 30.000. Au marcat : Tătaru II (44), Vio. Năstase (59) / Turudija (75, 82). Au arbitrat: Kevork Ghemigean – Nicolae Petriceanu şi Alexandru Pîrvu (toţi Bucureşti)

    STEAUA: N. Coman (80 V. Iordache) – Sătmăreanu, Smarandache (50 Ciugarin), Sameş, Nae Ionescu – Iovănescu, I. Dumitru (40 Tătaru II, 80 Amarandei) – Ion Ion, M. Răducanu, Iordănescu (75 Dumitriu IV), Vio. Năstase. Antrenor: Constantin Teaşcă

    OFK: Borota – Bojović, Jokić, Stojanović, Mešanović – Đujić, Krešić – Turudija, Zec, Stefanović, Stevanović. Antrenor: Milutin Šoškić


    Tribuna oficială construită din banii transferului lui Ilie Dumitrescu

    • Capacitatea oficială a stadionului a fost iniţial de 30.000 locuri, dar în 1991, când au fost puse scaunele de plastic, aceasta a scăzut la 28.365. Stadionul a fost renovat în 1996, tribuna oficială fiind construită din banii pe transferul lui Ilie Dumitrescu la Tottenham (4,3 milioane de dolari a fost suma de transfer)
    • Instalaţia de nocturnă a fost inaugurată pe 14 august 1991, la un meci Steaua – FCM Bacău (scor 4-1). Mai târziu, în 1996, arena din Ghencea a fost modernizată în totalitate, tribunele fiind dotate cu scaune, cantonamentul jucătorilor de sub tribuna a doua fiind renovat la nivelul unui hotel de patru stele, iar utilităţile fiind aduse la standardele vremii.
    • Tabela a fost inaugurată la meciul Steaua – Dinamo din primăvara anului 2007. Această tabelă poate afişa rezultatul, marcatorii, reluările, meciul în direct sau imagini de pe banca tehnică.
    • Stadionul este dotat cu un sistem de supraveghere a spectatorilor compus dintr-un număr de 7 camere fixe şi 9 camere mobile, acestea având posibilitatea de a lua imagini chiar şi de la intrarea spectatorilor în stadion. La tribuna oficială există o cameră de monitorizare performantă care este folosită, în caz de nevoie, de către forţele de ordine.

    Ienei spune care a fost cel mai important meci jucat pe “Steaua”

    Contactat de Prosport, legendarul antrenor Emeric Ienei a rememorat amintirile sale legate de stadionul „Steaua”:  “Este o vârstă frumoasă pe care acest stadion o împlineşte, dar nu la fel de frumoasă ca a mea. Am numai amintiri superbe legate de această arenă, care la vremea inaugurării sale era cea mai frumoasă şi modernă din ţară. Pentru mine cei mai importanţi sunt suporterii care au venit ani la rând în Ghencea, Steaua are suporteri vechi, veritabili. Cel mai important meci jucat pe acest stadion a fost meciul cu Anderlecht (n.r.: Steaua-Anderlecht: 3-0, semifinala Cupei Campionilor Europeni, 16 aprilie 1986). Generaţia 86’ a avut cei mai buni fotbalişti care au jucat aici”. (Ovidiu Dumitrescu)

    Arena din Ghencea a fost martora unor meciuri memorabile şi a unor recorduri greu de egalat:

     Steaua-OFK Belgrad: 2-2, a fost meciul inaugural din 9 aprilie 1974

    28.04.1974: Steaua-FC Braşov: 2-2, primul meci oficial

     22.03.1977: România-Turcia: 4-0 în Cupa Balcanică, prima dispută a naţionalei în Ghencea

    03.10.1979: Steaua-Young Boys Berna: 6-0, cea mai mare victorie în cupele europene a Stelei în Ghencea

    16.04.1986: Steaua-Anderlecht: 3-0 în semifinalele Cupei Campionilor Europeni. În urma acestei victorii Steaua a obţinut calificarea în finala de la Sevilla.

    07.12.1988: Steaua-Corvinul: 11-0, cea mai mare victorie a roş-albaştrilor în campionat

    15.03.1989: Steaua-Goteborg: 5-1, sferturile Cupei Campionilor Europeni

    05.04.1989: Steaua-Galatasaray: 4-0, seminalele Cupei Campionilor Europeni

    15.11. 1989: România-Danemarca: 3-1, tricolorii se califică la Campionatul Mondial din Italia, 1990

    13.09.1995: Steaua-Glasgow Rangers: 1-0, prima victorie pentru stelişti în Champions League

    04.04.1998: Steaua-Dinamo: 5-0, cea mai mare victorie împotriva rivalilor de la Dinamo

    25.02.2005: Steaua-Valencia: 2-0, roş-albaştrii îi elimină pe spanioli în urma loviturilor de departajare

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE