20 June 2018

Teren pierdut în hăţişul birocratic

Filed under: Locale |

prefectura

O femeie se luptă de mai bine de 20 de ani cu sistemul pentru a-şi recupera terenul pe care, culmea, îşi avea casa. După inundaţiile din 1970 care au făcut ravagii în judeţ, casa femeii a fost rasă de pe faţa pământului, iar terenul trecut în proprietatea statului. La 20 de ani distanţă, după căderea fostului regim comunist, femeia şi-a revendicat terenul, în suprafaţă de 1,7 hectare, situat în localitatea Mărtineşti, doar că s-a trezit că suprafaţa în cauză are alţi proprietari. De aici a început un veritabil periplu prin instanţele de judecată, care fie i-au dat câştig de cauză, fie i-au anulat titlul de proprietate. Ce-i drept, după procese interminabile, femeia şi-a pierdut terenul. O poveste care nu este nici pe departe unicat, în judeţ existând zeci de astfel de situaţii incredibile.

Istoria unui calvar
Rozalia Miclea este o sătmăreancă care, la rugăminţile Tereziei Dărăban, o femeie ajunsă la 90 de ani, a ajuns să ceară ajutorul Instituţiei Prefectului într-un caz în care nici instanţele de judecată nu au putut să facă lumină de mai bine de două decenii. Concret, Rozalia Miclea susţine că Terezia Dărăban a avut o casă pe raza localităţii Mărtineşti, doar că la inundaţiile din 1970 imobilul a fost distrus complet, statul intrând în proprietatea terenului de sub casă. După 1990, Terezia Dărăban a cerut restituirea în natură a terenului, în suprafaţă de 1,7 hectare. Nu mică i-a fost mirarea când i s-a spus că terenul aparţine altei persoane. Mai exact, terenul pe care era situată casa părintească a fost revendicat şi obţinut de alte persoane. Femeia s-a dus în instanţele de judecată, iar după o telenovelă care a durat mai bine de două decenii aceasta a ajuns în postura în care ar putea pierde suprafaţa aflată în litigiu. Culmea, de-a lungul timpului instanţele au decis anularea titlului de proprietate, apoi au decis punerea în posesie, după care au revenit asupra deciziei. Ce-i drept, în prezent femeia aşteaptă o sentinţă din partea Curţii de Apel Oradea care se pare că îi va fi defavorabilă. Cele două femei nu pot să înţeleagă cum a fost posibilă crearea unei astfel de situaţii, punând totul pe seama unor fapte nu tocmai legale.

Un nou proces, singura şansă
Reprezentanţii Instituţiei Prefectului Satu Mare i-au recomandat Rozaliei Miclea să deschidă un nou proces, prin care să ceară rejudecarea cazului. “Din păcate, noi nu ne putem pronunţa, fiind vorba despre o hotărâre judecătorească. Tot ce puteţi să faceţi este să atacaţi decizia cu recurs”, a declarat şeful Serviciului juridic al Instituţiei Prefectului, Cosmin Dorle. Aceeaşi recomandare i-a făcut-o şi prefectul Eugeniu Avram, care a ţinut să precizeze că atribuţiile sale sunt limitate în această speţă. “Şansa dumneavoastră este să luptaţi în continuare în instanţele de judecată. Eu, ca şi prefect, am atribuţii pe linie executivă, iar acest caz este dincolo de competenţele noastre. Eu nu pot să intru în conflict cu puterea judecătorească, nu este nici în atribuţiile mele şi nici nu pot să fac acest lucru. Totuşi, dacă vă consideraţi nedreptăţită de sentinţele date până în prezent, puteţi să ne adresaţi un memoriu pe care să îl retransmitem către Inspecţia judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Doar atât ne permite legea să facem şi doar cu atât vă putem ajuta”, a declarat prefectul Eugeniu Avram.

Ciprian Bâtea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *