More

    Un astronaut de pe Staţia Spaţială Internaţională a publicat primul “selfie” realizat pe orbită

    5

    Astronautul american Rick Mastracchio a dat publicităţii primul “selfie” realizat pe orbita terestră, miercuri, cu ocazia unei misiuni în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

    Astronautul american s-a plâns de faptul că mânecile costumului său spaţial erau prea scurte pentru a putea să facă un “selfie” aşa cum se cuvine. Asta nu l-a împiedicat să încerce totuşi şi să dea publicităţii acea fotografie, informează nbcnews.com.

    “Costumul spaţial face să devină foarte dificilă realizarea unui selfie bun. Am încercat mai multe astăzi”, a scris Rick Mastracchio pe Twitter, la doar câteva ore după ce, alături de Steve Swanson, unul dintre colegii săi din echipajul de pe ISS, a înlocuit un computer de rezervă, defect, aflat în exteriorul staţiei.

    Realizarea unui selfie orbital a fost într-adevăr o misiune “dificilă”, nu doar din cauza costumului incomod purtat de Rick Mastracchio, ci şi din cauza faptului că astronautul se afla în umbra staţiei, având în spate, ca fundal, o imagine cu planeta noastră, ce apare în nuanţe strălucitoare de argintiu şi albastru.

    Astronautul Steve Swanson a fost şi el fotografiat în timpul ieşirii pe orbită de miercuri şi apare în exteriorul laboratorului Kibo, modulul ştiinţific japonez de la bordul ISS.

    Rick Mastracchio a fotografiat, totodată, capsula spaţială Dragon, fabricată de compania SpaceX, care s-a conectat în urmă cu câteva zile cu modulul Harmony al staţiei.

    ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

    ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE