More

    Viaţa unui om valorează doar 20.000 lei

    mascati

    În cursul zilei de vineri, Tribunalul Satu Mare a dispus punerea în libertate şi cercetarea sub control judiciar a cunoscutului interlop Nicolae Bogdan, acuzat de comiterea infracţiunii de lovituri cauzatoare de moarte. Cauţiunea a fost fixată de instanţă la nivelul sumei de 20.000 lei, sumă pe care aparţinătorii au achitat-o fără nicio problemă. O sumă extrem de mică pentru viaţa unui om. În cursul lunii noiembrie a anului trecut, Nicolae Bogdan şi-a omorât în bătaie soţia. În urma loviturilor primite, femeia a ajuns în comă la spital şi a decedat după două zile. Interlopul fusese arestat în luna octombtie 2013 pentru cămătărie şi şantaj. Poate că femeia ar mai fi trăit şi acum, dacă Tribunalul Satu Mare nu ar fi înlocuit măsura arestării preventive cu interdicţia de a nu părăsi localitatea.

    Eliberat pe o cauţiune de 20.000 lei
    Tribunalul Satu Mare a decis vineri să înlocuiască măsura arestului preventiv cu măsura controlului judiciar pe cauţiune în cazul interlopului Nicolae Bogdan, unul dintre liderii periculosului clan Bogdan. Cu o zi înainte, magistraţii Tribunalului Satu Mare au fixat cuantumul cauţiunii la nivelul sumei de 20.000 lei, sumă care a fost achitată imediat de aparţinători. Nicolae Bogdan este acuzat de săvârşirea infracţiunii de lovituri cauzatoare de moarte, după ce în noiembrie 2013 acesta şi-a omorât nevasta în bătaie. Femeia a ajuns în comă la spital şi a decedat după două zile. Tragicul eveniment a avut loc la câteva zile după ce Nicolae Bogdan a fost pus în libertate tot de Tribunalul Satu Mare, care i-a înlocuit măsura arestării preventive cu interdicţia de a nu părăsi localitatea într-o cauză în care era cercetat pentru cămătărie şi şantaj.

    După ce soţia, în vârstă de 45 de ani, a murit în spital, interlopul Bogdan a fugit de acasă, fiind găsit şi reţinut de poliţişti în data de 21 noiembrie 2013. În ziua următoare, magistraţii Tribunalului Satu Mare au emis pe numele său un mandat de arestare pe 30 de zile, mandat prelungit de mai multe ori până vinerea trecută.

    Arestat pentru cămătărie şi şantaj
    Interlopul Nicolae Bogdan a fost arestat în octombrie 2013 pentru cămătărie şi şantaj. Poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale, în colaborare cu luptătorii din cadrul SAS şi cu aportul de specialitate şi informativ al Compartimentului de Operaţiuni Speciale Satu Mare şi al DIPI au destructurat la începutul lunii octombrie o grupare infracţională specializată în săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi cămătărie, compusă din patru membri. Este vorba de Nicolae Bogdan, recidivist, Istvan Artur Vadasz, recidivist, Iuliana Vadasz şi Ilona M., toţi din Satu Mare. La domiciliile celor patru inculpaţi au fost efectuate percheziţii domiciliare fiind găsite înscrisuri, sume de bani, arme albe şi un pistol cu aer comprimat care erau folosite la intimidarea victimelor. Cei patru inculpaţi au fost cercetaţi în stare de reţinere pentru săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi cămătărie, iar ulterior trei dintre aceştia au fost arestaţi preventiv. Inculpaţii acordau împrumuturi cu dobânda între 10% şi 100% pe lună, iar ulterior procedau la ameninţarea şi şantajarea persoanelor împrumutate pentru recuperarea banilor împrumutaţi şi a dobânzilor aferente.

    Dacă autorităţile statului ar fi fost mai ferme cu interlopul Nicolae Bogdan, cercetându-l în stare de arest, tragedia ar fi putut fi evitată, iar soţia acestuia ar trăi în continuare. Magistraţii Judecătoriei Satu Mare au emis mandat de arestare pe numele lui, însă Tribunalul Satu Mare a respins propunerea de arestare preventivă, aplicându-i lui Nicolae Bogdan şi complicilor săi Istvan Artur Vadasz şi Iuliana Vadasz doar interdicţia de a nu părăsi localitatea de domiciliu.

    Un clan ţigănesc certat cu legea
    Clanul ţigănesc Bogdan are două ramuri. Cea coordonată de Nicolae Bogdan este specializată pe cămătărie şi şantaj. O altă ramură a clanului, coordonată de Petru Bogdan, văr cu interlopul care şi-a ucis soţia în bătaie, este specializată în comercializarea ţigărilor ucrainene de contrabandă în zona Pieţei Someş. În martie 2010, Petru Bogdan a înjurat un poliţist chemat să aplaneze un scandal provocat de acesta, iar fiul său, Petru Bogdan jr., a încercat să-l calce cu maşina pe poliţistul care îi încătuşase tatăl. Agentul de poliţie a fost obligat să tragă un foc de armă în plan vertical şi să îndrepte arma spre şofer pentru a-l determina să oprească maşina. Rafael Bogdan, şi acesta fiu al lui Petru Bogdan, este un alt membru al clanului certat cu legea. Împreună cu alţi trei complici, în 2011 au bătut şi au violat o tânără în vârstă de 16 ani.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE