17 July 2019
Festivalul Berii Artizanale

Viitorii şefi ai secţiilor de votare, convocaţi în şedinţă de instruire

Filed under: Locale |

euro

Zeci de sătmăreni care doresc să ocupe funcţiile de preşedinţi ai secţiilor de votare au participat în cursul zilei de ieri la o sesiune de instruire, susţinută de reprezentantul Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Loredana Rusu, alături de subprefectul Altfatter Tamas şi de şeful Serviciului juridic din cadrul Instituţiei Prefectului, Cosmin Dorle. Potențialii președinți și locțiitori în secțiile de votare au fost nominalizați de primarii din județ și vor participa la o altă astfel de instruire şi în apropierea alegerilor europarlamentare, care vor avea loc pe 25 mai.

Atenţionări din partea AEP
Viitorii șefi ai secțiilor de votare au fost atenţionaţi de către reprezentantul Autorităţii Electorale Permanente, Loredana Rusu, cu privire la pericolele care se pot produce cu ocazia alegerilor. Acestora li s-a explicat, de către reprezentantul AEP, printre altele, modul cum se completează un proces verbal, diferenţa dintre un vot nul şi un vot anulat, gestionarea listelor electorale permanente sau listele electorale speciale. A fost atinsă și partea financiară, cei prezenți fiind informați că președinții și locțiitorii vor beneficia de 85 de lei, nu mai mult de cinci zile, la care se adaugă 10 lei pentru hrană, în ziua alegerilor, suma totală fiind impozitată cu 16%, în cazul membrilor suma fiind de 65 de lei pentru trei zile, la care se adaugă tot 10 lei pentru hrană în ziua alegerilor. Reprezentantul AEP a atras atenţia şi asupra colaborării şefilor de secţii cu persoanele acreditate. “Nu faceţi greşeala să daţi afară din secţii persoanele acreditate. Asta înseamnă contravenţie. Acele persoane acreditate au şi ele rolul lor”, a precizat reprezentantul AEP. De altfel, în cursul ultimelor scrutine s-au înregistrat mai multe abuzuri comise fie de preşedinţii secţiilor de votare, fie de către personalul Ministerului Afacerilor Interne, care au ajuns să interzică abuziv accesul reprezentanţilor mass media în incinta secţiilor de votare din motive doar de ei ştiute.

Poftiţi la conducerea secţiilor!
Şeful Serviciului juridic din cadrul Instituţiei Prefectului, Cosmin Dorle, a lansat o invitaţie persoanelor interesate să devină preşedinţi sau locţiitori ai secţiilor de votare. “Se pot depune încă cereri pentru preşedinţi sau locţiitori ai secţiilor de votare. Vă rog să vorbiţi cu toţi cei interesaţi”, a precizat Cosmin Dorle. În ceea ce priveşte listele electorale speciale, doar la nivelul municipiului Satu Mare s-au înregistrat persoane cu cetăţenie străină care şi-au exprimat intenţia de a-şi exercita dreptul la vot în România.

Subprefectul Altfatter Tamas s-a arătat optimist în ceea ce priveşte capacitatea intelectuală şi pregătirea profesională a viitorilor preşedinţi sau locţiitori ai secţiilor de votare. “A avut loc o convocare a viitorilor preşedinţi sau vicepreşedinţi ai secţiilor de votare, persoane care până în prezent nu au mai luat parte la astfel de alegeri, urmând a avea loc instruirea lor. Precum şi centralizarea lor într-o anumită bază de date din care se vor face extragerile. Pentru secţiile de votare din cadrul alegerilor europarlamentare există suficienţi doritori, persoane capabile, care sperăm noi că vor face treabă bună”, a declarat Altfatter Tamas.

Ciprian Bâtea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *