More

    Ziua Mondială a Cărţii

    În anul 1955, Congresul General UNESCO a declarat 23 aprilie Ziua Mondială a Cărţii şi a drepturilor de autor, pentru a aduce astfel un omagiu scriitorilor şi, în acelaşi timp, pentru a îndemna cititorii, în special pe cei tineri, să (re)descopere plăcerile lecturii.

    Ideea acestei celebrări este legată de o tradiţie catalană. Anume, pe 23 aprilie, ziua onomastică a patronului catalan San Jordi (Sfântul Gheorghe), bărbaţilor li se dăruiesc cărţi, iar femeilor trandafiri roşii. De asemenea, 23 aprilie este o zi simbolică pentru literatura universală, în această zi, în 1616, trecând la cele veşnice Miguel de Cervantes şi William Shakespeare.

    În acest an, cu prilejul Zilei Mondiale a Cărţii, a fost aniversată împlinirea a 25 de ani de la înfiinţarea simultană, la Bucureşti şi Chişinău, a Editurii Litera. Jubileul a fost marcat, în Capitală, prin cea de a doua ediţie a Nopţii Cărţilor Deschise, o amplă manifestare în cadrul căreia editura a oferit ieri 10.000 de cărţi şi flori.

    Volumele oferite gratuit cititorilor pasionaţi de lectură fac parte din colecţiile consacrate ale Editurii Litera: Biblioteca pentru toţi copiii, Bestseller internaţional, Biblioteca pentru toţi, Mari compozitori, Cronica ilustrată a omenirii etc.

    În cei 25 de ani de existenţă, Editura Litera a publicat cu tenacitate, profesionalism şi reuşite majore peste 4.000 de titluri, într-un tiraj de peste 46 de milioane de exemplare. Acoperind practic toate domeniile de ficţiune şi nonficţiune, editura a reuşit să se impună prin calitatea realizărilor sale, devenind unul dintre cei mai importanţi actori de pe piaţa naţională de carte.

    23 aprilie, Ziua Mondială a Cărţii, este data la care se sărbătoreşte în fiecare an şi Ziua Naţională a Bibliotecarului şi Săptămâna Naţională a Bibliotecilor. Doamna Lacrima Istrăuan, directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare, a avut amabilitatea să ne prezinte succint cele mai importante activităţi desfăşurate cu acest prilej la nivelul judeţului. Au fost programate dezbateri profesionale, acţiuni de promovare a bibliotecilor şi a serviciilor oferite de acestea, expoziţii tematice de carte şi numeroase întâlniri cu elevii şi alte categorii de utilizatori. De asemenea, bibliotecarii din judeţul Satu Mare vor participa la un schimb de experienţă cu colegii lor de la Biblioteca “Petre Dulfu” din Baia Mare şi Biblioteca “Laurenţiu Ulici” din Sighetul Marmaţiei.

    Pentru noi, cititorii, este un fericit prilej să adresăm tuturor bibliotecarilor, generoşi profesionişti ai muncii dedicate cărţii, multă sănătate, putere de muncă şi noi succese, alături de întreaga noastră recunoştinţă.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE