19 August 2019
Festivalul Berii Artizanale

Ziua Veteranilor de Război, marcată de oficialități și la Zalău

Filed under: Actualitatea Salajeana |
Ceremonial religios și militar la Monumentul Eroilor din Zalău 
 
2
Ziua Veteranilor de Război a fost marcată, azi, și de către autorităţile locale şi județene din Sălaj. Manifestările au avut loc la Monumentul Eroilor din Zalău, unde reprezentanţii Instituției Prefectului Județului Sălaj, ai administraţiei locale, ai instituţiilor publice din judeţ, precum şi cei ai Asociaţiei Veteranilor de Război Sălaj, au depus coroane şi jerbe de flori. 
 
După un scurt ceremonial religios de pomenire a celor trecuţi în nefiinţă, comandantul Centrului Judeţean Militar Sălaj, Emil Gherman, a susţinut o alocuţiune prin care a transmis celor care au luptat pe front, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României, gândurile de preţuire şi respect.
Evenimentul a fost marcat, la final, printr-o ceremonie militară, prin defilarea Gărzii de Onoare.
Prin Hotărârea de Guvern 1222 din 2007, în 29 aprilie se sărbătoreşte Ziua Veteranilor de Război, o zi specială în care sunt cinstiţi cei care cu demnitate şi patriotism au luptat pentru ţara lor în conflictele armate.
Titlul de „Veteran de război” a fost instituit în urmă cu 112 ani, în 29 aprilie, de Regele Carol I, în baza prevederilor Convenţiei de la Geneva din 1870 a statelor europene, în onoarea combatanţilor acoperiţi de glorie pe redutele Războiului de Independenţă.
Iulian Duma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *