More

    Aproape 100.000 de vizitatori la Castelul Karolyi

    castel1

    Castelul Karolyi din municipiul Carei atrage zeci de mii de turişti în judeţul Satu Mare în fiecare an. Aceştia sunt atraşi nu numai de castelul construit de fosta familie nobiliară Karolyi, ci şi de numeroasele expoziţii, permanente şi tematice, respectiv de evenimentele cultural-artistice organizate în incinta castelului. Nu degeaba, în decurs de doi ani castelul din Carei a avut aproape 100.000 de vizitatori. În curând, în castel va fi deschisă o nouă expoziţie cu figuri de ceară, care va deveni o expoziţie permanentă.

    Turişti din toată lumea
    De la deschidere până în prezent, Castelul Karolyi a fost vizitat de aproximativ 92.000 de persoane, potrivit situaţiei biletelor tăiate, ne-a declarat directorul Direcţiei de Cultură şi Sport Carei, Bogdan Georgescu. Dacă se adaugă şi numărul participanţilor la numeroasele evenimente culturale organizate tot mai des în castel, numărul vizitatorilor a depăşit numărul de 100.000. Chiar şi fără aceştia, este de aşteptat ca numărul biletelor tăiate turiştilor să ajungă la 100.000 în decurs de cel mult două-trei luni, este de părere directorul Bogdan Georgescu.

    Castelul a devenit un punct de atracţie turistică în zonă, fiind vizitat tot mai des de grupuri organizate de turişti. Pe lângă români, Castelul Karolyi a fost vizitat şi de numeroşi turişti din Ungaria. De asemenea, s-au mai înregistrat numeroşi turişti din ţări ale Europei Centrale, însă au trecut pragul monumentului istoric şi turişti din SUA, Mexic, China, Australia, Israel şi Jamaica.

    Castelul Karolyi a fost vizitat de către premierul Victor Ponta şi de către fostul preşedinte al Senatului, Crin Antonescu. De asemenea, printre vizitatori se numără şi nume sonore ale sportului, campioni olimpici şi mondiali, miniştri, consuli şi ambasadori care au trecut prin judeţul Satu Mare, cum ar fi episcopul greco-catolic Kocsis Peter Fulop din Ungaria, sportivii Ştefan Birtalan, Cristian Gaţu şi Gabriela Szabo, directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Sabin Adrian Luca, şi directorul Muzeului Ţării Crişurilor Oradea, Aurel Chiriac. Printre cei care au vizitat Castelul Karolyi cel mai recent se numără multipla campioană la gimnastică, Gina Gogean, şi Alteţa Sa Regală, Principele Nicolae al României.

    castel2

    Expoziţii şi evenimente culturale
    Atractivitatea Castelului Karolyi ca şi obiectiv turistic este dată atât de expoziţiile permanente cât şi de expoziţiile tematice. Cele două expoziţii permanente, intitulate “Castelul de altădată” şi “Careiul de altădată”, constituie principalele atracţii ale castelului din Carei. Zece încăperi situate la etajul I al castelului au fost dotate cu mobilier de epocă, ce reproduc atmosfera încăperilor în care foştii grofi Karolyi îşi duceau existenţa. Biblioteca cuprinde peste 2.000 de volume vechi, fiind de-a dreptul impresionantă. De asemenea, în alte patru săli situate la parter, în cadrul expoziţiei “Careiul de altădată”, vizitatorii pot admira obiecte şi documente privitoare la istoria locului. Amenajarea celor două expoziţii permanente s-a realizat prin intermediul unui proiect transfrontalier în valoare de 500.000 de euro.

    Printre expoziţiile tematice cele mai apreciate de public s-au numărat: expoziţia de arme medievale din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu, respectiv expoziţia Trofee din Africa şi colecţia de arme Sir Dr. Panczel Zoltan Tibor. În curând, va fi deschisă expoziţia figurilor de ceară, care va deveni o expoziţie permanentă în castelul din Carei.

    În ultimii ani, castelul a mai găzduit sute de evenimente speciale, organizate de Muzeul Judeţean, Centrul de Promovare a Turismului Cultural, în colaborare cu Direcţia de Cultură şi Sport. “Evenimentele sunt create atât să atragă turişti, cât şi să ofere careienilor un eveniment cultural, dar şi pentru a oferi o alternativă acelor turişti care se află pentru câteva zile la Carei”, ne-a declarat directorul Direcţiei de Cultură şi Sport, Bogdan Georgescu.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE