19 June 2019
Festivalul Berii Artizanale

Armata din Thailanda a decretat LEGEA MARŢIALĂ

Filed under: Externe |

3

UPDATE: Washingtonul avertizează că legea marţială decretată în Thailanda trebuie să fie “temporară”

Legea marţială decretată de către armata thailandeză este necesar să aibă un caracter “temporar” şi să nu afecteze democraţia, au avertizat luni seara Statele Unite.

“Toate părţile trebuie să respecte principiile democratice, inclusiv libertatea de exprimare”, a declarat, citată într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jen Psaki, care a exprimat totodată îngrijorarea Washingtonului faţă de criza politică din Thailanda.

UPDATE: Japonia, îngrijorată de situaţia din Thailanda

Purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez a exprimat marţi “îngrijorări mari” din partea autorităţilor de la Tokyo faţă de evenimentele din THAILANDA, o ţară în care Japonia investeşte masiv şi în care armata a decretat legea marţială, relatează AFP.

“Avem îngrijorări mari faţă de situaţia din THAILANDA”, a declarat Yoshihide Suga pentru presă. “Îndemnăm încă o dată toate părţile vizate să acţioneze cu reţinere şi fără să recurgă la violenţă”.

“Sperăm ca diferenţele între părţi să fie soluţionate paşnic şi democratic”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Japonia este unul dintre principalii investitori în Thailanda, o economie-pivot în rândul ţărilor din Asia de Sud-Est aflate în plină dezvoltare. Tokyo este cu atât mai interesată de această regiune, cu cât ea îi permite să-şi alimenteze propria creştere economică fără să recurgă la China, cu care Japonia întreţine relaţii dificile.

În 2013, firme nipone au investit în mod direct 290,5 miliarde de bahţi thailandezi (6,5 miliarde de euro) în această ţară, potrivit Organizaţiei pentru Comerţ Exterior al Japoniei (JETRO). Peste 3.900 de societăţi japoneze sunt active în Thailanda, potrivit unui raport întocmit de către centrul de Cercetare Teikoku Databank publicat în februarie.

Constructorii de automobile japonezi sunt prezenţi în forţă. Primul dintre ei, Toyota, a produs aproape 850.000 de vehicule în această ţară, în 2013, în trei uzine de asamblare. Contactat de AFP la Tokyo, un purtător de cuvânt al grupului a declarat marţi că lucrul a “început ca de obicei în toate uzinele Toyota” din Thailanda, marţi dimineaţa, fără să vrea să formuleze alte comentarii despre situaţie.

La al doilea constructor japonez, Nissan, la care grupul francez Renault este principalul acţionar, un purtător de cuvânt a declarat că Grupul “studiază situaţia”. Nissan dispune de o uzină de asamblare operaţională în Thailanda şi de alta de construcţie, care urmează să pornească anul acesta.

Un purtător de cuvânt al Honda a subliniat că grupul se informează. Acesta dispune de o uzină de asamblare, în funcţiune. Construcţia unei a doua uzine a început în iulie, în provincia Prachinburi (est), cu obiectivul de a începe operaţiuni în aprilie 2015.

Alţi industriaşi japonezi din diverse sectoare, inclusiv electronic, sunt prezenţi, de asemenea, în Thailanda.

Armata thailandeză a decretat marţi LEGEA MARŢIALĂ în regat.

“Instaurarea legii marţiale nu este o lovitură de stat”, ci are scopul de a “restabili ordinea publică şi pacea”, a asigurat armata într-un anunţ făcut la o televiziune controlată de militari.

“Populaţia trebuie să-şi trăiască viaţa normal în continuare”, au îndemnat forţele militare.

Un consilier guvernamental a declarat ulterior că Guvernul interimar nu a fost consultat cu privire la această decizie şi îşi va păstra atribuţiile.

“Guvernul interimar va continua să existe”, a subliniat el.

Anterior, oficiali ai serviciilor de securitate au avertizat că Thailanda este în pragul unui război civil.

“Ne temem de tendinţele spre RĂZBOI CIVIL”, a afirmat Tarit Pengdith, şeful Departamentului thailandez pentru anchete speciale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *