19 September 2019
Festivalul Berii Artizanale

Atac armat la Satu Mare

Filed under: Anchete&Reportaje,Locale |

Untitled-1

Un tânăr sătmărean, Leonard Gheorghe Stoica, a fost împuşcat cu un pistol în faţă şi în gât sâmbătă dimineaţă de un amic de-al său, Florin Lenghel, recent întors din Italia. Cei doi, împreună cu un minor, Angelo Bogdan, au consumat împreună alcool în noaptea de vineri spre sâmbătă. Conflictul spontan între Stoica şi Lenghel a avut loc după ce, împreună cu Angelo Bogdan, sub ameninţarea pistolului, au furat maşina taximetristului pe care l-au chemat să-i ducă acasă. După furtul maşinii, în urma unui schimb de replici, Lenghel l-a împuşcat de mai multe ori pe amicul său Stoica, abandonându-l pe rănit pe marginea drumului. Rămas singur, întrucât Angelo Bogdan s-a speriat şi a fugit, Lenghel a incendiat taximetrul şi, cu ajutorul unui prieten, a părăsit rapid ţara prin Punctul de Trecere a Frontierei Urziceni. Prietenul respectiv a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului, iar pe numele lui Lenghel va fi emis un mandat european de arestare.

Rănit abandonat dintr-un taxi furat
“La data de 03.05.2014, în jurul orei 05.40, poliţiştii sătmăreni au fost sesizaţi prin apelul de urgenţă 112 de către un cetăţean despre faptul că, pe strada Botizului, în apropiere de ieşirea din municipiu, dintr-un auto taxi a fost coborâtă o persoană de sex masculin ce prezenta leziuni. La faţa locului au intervenit de urgenţă poliţiştii şi un echipaj al ambulanţei care a preluat victima şi a transportat-o la Spitalul Judeţean Satu Mare pentru a i se acorda îngrijiri medicale. Personalul medical a constatat faptul că bărbatul, în vârstă de 21 de ani, prezenta leziuni la nivelul feţei şi a gâtului, leziuni produse posibil cu o armă neletală. La momentul deplasării la unitatea medicală victima era conştientă.

Ulterior, un taximetrist a sesizat poliţiştii despre faptul că a fost deposedat de autoturismul marca Mercedes, cu care îşi desfăşura activitatea, de către trei bărbaţi necunoscuţi pe care i-a luat în autoturism. În momentul în care au ajuns pe strada Botizului, cei trei i-au cerut taximetristului, sub ameninţare, să coboare din autoturism, apoi şi-au continuat deplasarea. Apoi a fost coborât din autoturism şi abandonat unul dintre cei trei, respectiv persoana care prezenta leziuni, iar ceilalţi doi şi-au continuat deplasarea. Poliţiştii au intrat în alertă de la momentul sesizării, la scurt timp autoturismul a fost găsit pe raza localităţii Mărtineşti incendiat”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare.

Pistol cât se poate de adevărat
În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale au reuşit în scurt timp să-i identifice şi să-i prindă pe doi dintre agresori. Este vorba de Leonard Gheorghe Stoica, tânărul în vârstă de 21 de ani, care a ajuns rănit la Spitalul Judeţean, prezentând leziuni la nivelul feţei şi al gâtului, leziuni produse posibil cu o armă despre care poliţiştii au presupus iniţial că este una neletală. În urma analizării mai atente a rănilor, a reieşit că este vorba de o armă de foc. În drum spre spital, starea lui Leonard Gheorghe Stoica s-a agravat, medicii ducându-l direct în sala de operaţii. Starea lui este stabilă, dar medicii sunt încă rezervaţi. Mandibula i-a fost fracturată de două dintre gloanţele trase de aproape din pistol. Cel de-al doilea agresor este minorul Angelo Bogdan. În vârstă de 17 ani, acesta este nepotul lui Ionel Rostaş, poreclit Bia, reţinut în urmă cu două săptămâni de poliţişti, împreună cu fiul său, Ionel Rostaş jr., poreclit Biuţa, pentru săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi violare de sediu profesional. De asemenea, Angelo Bogdan este rudă şi cu un alt interlop periculos din Satu Mare, Ştefan Leleţi.

De la beţie la ceartă
Continuând investigaţiile, poliţiştii Serviciului Invesţigatii Criminale au reuşit să-l identifice şi pe cel de-al treilea agresor în persoana lui Florin Lenghel, în vârstă de 34 de ani. De asemenea, poliţiştii au reuşit să reconstituie firul evenimentelor. “În urma investigaţiilor, a reieşit faptul că cele trei persoane implicate în incident au consumat băuturi alcoolice, împreună, în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă. Florin Lenghel îl cunoştea pe tânărul de 21 de ani, Leonard Gheorghe Stoica, iar pe cel de 17 ani, Angelo Bogdan, l-a cunoscut vineri seară. Cei trei s-au deplasat cu auto taxi spre domiciliu, iar la un moment dat, pe strada Botizului, Florin Lenghel, sub ameninţarea unei arme, i-a cerut taximetristului să părăsească autoturismul. Din declaraţia lui Angelo Bogdan, care a fost identificat şi prins sâmbătă, a reieşit faptul că între cei doi care au rămas în autoturism şi principalul bănuit, Florin Lenghel, a intervenit o stare conflictuală pe fondul gestului pe care acesta l-a făcut la adresa taximetristului, moment în care Lenghel a tras mai multe focuri de armă, rănindu-l pe Leonard Stoica, moment în care minorul Angelo Bogdan s-a speriat şi a fugit din autoturism. Apoi agresorul şi-a continuat singur deplasarea spre localitatea Mărtineşti , unde a incendiat autoturismul”, se arată în comunicatul IPJ Satu Mare. Potrivit unor surse judiciare, Florin Lenghel a mai fost implicat într-un furt dintr-un magazin comis în 1995. Acesta a părăsit atunci ţara, stabilindu-se în Italia. Florin Lenghel s-a întors recent în Satu Mare, aducând cu el pistolul pe care cel mai probabil şi l-a procurat în Italia. Poliţiştii au indicii că Florin Lenghel a consumat şi droguri, nu numai alcool, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Pistolarul a fugit din ţară
Poliţiştii au stabilit, în urma cercetărilor efectuate, faptul că, imediat după producerea incidentului armat, Florin Lenghel a părăsit ţara fiind ajutat de un amic al său. Oamenii legii au reuşit identificarea şi prinderea persoanei care i-a facilitat bărbatului ieşirea din ţară, se mai arată în comunicatul de presă al IPJ Satu Mare. Imediat după ce a incendiat taximetrul, Florin Lenghel a luat legătura cu prietenul său Mihai F., în vârstă de 32 de ani, căruia i-a solicitat să-i faciliteze ieşirea din ţară. Cu ajutorul acestuia, Florin Lenghel a părăsit imediat ţara prin Punctul de Trecere al Frontierei Urziceni. Poliţiştii l-au reţinut pe amicul agresorului pentru 24 de ore, cercetându-l sub aspectul săvârşirii infracţiunii de favorizarea infractorului. Mihai F. urmează să fie prezentat procurorilor in cadrul Parchetului Satu Mare pentru luarea măsurilor legale.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare vor dispune măsurile legale care se impun faţă de Florin Lenghel, se mai arată în comunicatul de presă al IPJ Satu Mare. Potrivit surselor judiciare, pe numele pistolarului Florin Lenghel va fi emis un mandat european de arestare. Surse judiciare apreciază că acesta va fi prins în decurs de câteva zile.

Szasz Lorand

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *