More

    Barbatii si ceasul biologic. Varsta ideala sa devii tata

     1

    Se pare ca ideea conform careia barbatii pot avea copii la absolut orice varsta, fara niciun fel de consecinta, este… un mit. „Nu vreau sa creez panica”, spune Karine Kleinhaus, cercetatoare la Columbia University, citata de webmd.com, „insa este recomandat ca varsta tatalui sa fie unul dintre factorii de care tine cont un cuplu in momentul in care decide sa-si mareasca familia”. Motivul: in ultimii ani numeroase studii au indicat faptul ca varsta tatlui poate afecta sanatatea copilului. 

    Un studiu realizat de Kleinhaus si cercetatori de la Columbia University pe un esantion de 90.000 de nasteri a concluzionat faptul ca, cu cat varsta tatalui este mai inaintata, cu atat sansele de avort sunt mai mari, chiar daca mama e tanara si sanatoasa si nu are alti factori de risc. „Ce stim deocamdata poate sa nu fie decat varful iceberg-ului, in special in ceea ce priveste problemele legate de sarcina pe care nu le intelegem. Abia am inceput sa ne uitam la rolul varstei tatalui”, spune Jeremy Silverman, profesor de psihiatrie la centrul medical Mt. Sinai din New York, citat de webmd.com.

    Alte probleme care apar odata cu inaintarea in varsta a barbatilor sunt cele legate de fertilitate. Intr-un studiu publicat in jurnalul „Fertility and Sterility”, cercetatorii au intervievat aproape 2000 de femei pentru a afla cat de mult timp le-a luat sa ramana insarcinate. In randul femeilor de 35 de ani si peste, acelora a caror parteneri aveau 45 de ani sau mai mult le-a luat de cinci ori mai mult sa ramana gravide decat acelora care aveau parteneri in jurul varstei de 25 de ani.

    Cercetatorii s-au uitat si la rezultatele femeilor de 25 de ani sau sub aceasta varsta, iar celor care aveau parteneri de peste 45 de ani le-a luat de patru ori mai mult timp sa ramana insarcinata.

    Desi fertilitatea este afectata odata cu inaintarea in varsta, totusi barbatii produc lichid seminal pe tot parcursul vietii, de unde si mitul ca varsta barbatului nu conteaza absolut deloc. Si totusi, pe masura ce imbatranesc, nivelul testosteronului scade, la fel si nivelul spermei, si creste riscul de a face copii cu probleme genetice. Asadar, desi e adevarat ca barbatii produc lichid seminal pe tot parcursul vietii, totusi calitatea lui se reduce odata cu inaintarea in varsta. Un studiu publicat in jurnalul „Ferility & Sterility” a aratat faptul ca intre varsta de 30 si cea de 50 de ani volumul de lichid seminal produs scade in volum cu pana la 30%, spermatozoizii se deplaseaza cu o peste o treime mai incet si sunt de 5 ori mai multe sanse sa fie diformi. Forma spermatozoizilor este importanta pentru ca este strans legata de continutul genetic, deci cu cat numarul spermatozoizilor diformi este mai mare, cu atat creste riscul aparitiei de anomalii genetice. Studiile clinice au indicat faptul ca ar exista o legatura intre varsta ridicata a tatalui si probleme genetice precum sindromul Down sau schizofrenia.

    Asadar, exista o varsta ideala pentru a deveni tata? Decizia depinde de mult mai multi factori decat varsta partenerilor. Unele studii par sa indice faptul ca barbatii, daca nu sunt presati de imprejurari mai devreme, tind sa se decida sa faca un copil abia in jurul varstei de 40-45 de ani, adica la varsta la care cele mai multe femei se indreapta deja spre menopauza sau premenopauza. Asadar, chiar daca ceasul biologic ar trebui sa ticaie in jurul varstei de aproximativ 30 de ani (pentru fertilitate maxima si pricol minim de anomalii genetice), in cazul celor mai multor barbati el este usor… intarziat. Tineti, cont, insa, de faptul ca fertilitatea scade odata cu inaintarea in varsta, deci nu uitati sa includeti in pachetul de analize si un test al lichidului seminal, daca aveti probleme de conceptie.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE