More

    Guvernul a stabilit o nouă ţintă

    România şi-a propus să adopte moneda euro în 2019, când va prelua în premieră preşedinţia UE. “Este important să îndeplinim planul de convergenţă pentru a ne ridica la standardele UE, iar obiectivul intrării în spaţiul euro în 2019 să fie atins”, a spus premierul Victor Ponta.

    În ultimii ani s-au intensificat discuţiile legate de momentul oportun pentru aderarea României la zona euro, fiind vehiculate mai multe ţinte potenţiale. Guvernul discută acum ca dată oficială de aderare a României la zona euro să fie 1 ianuarie 2019, au declarat surse oficiale.

    La sfârşitul anului trecut premierul Victor Ponta spunea că ar fi potrivită adoptarea monedei euro în anul 2018, când se aniversează centenarul Marii Uniri de la 1918. Dar, în discursurile unor oficiali au apărut şi termene mai îndepărtate. Rămâne întrebarea cât de pregătită va fi România să facă pasul spre euro în 2019, analiştii susţinând că această ţintă este foarte ambiţioasă.

    “Este extrem de important ca toate aceste realizări economice să fie de durată, să putem să îndeplinim planul de convergenţă pe care ni l-am asumat pentru ca România să se ridice la standardele economice şi sociale ale UE, iar obiectivul intrării în spaţiul euro în 2019 să fie atins”, a declarat Victor Ponta.

    Autorităţile române trimit, ca în fiecare an, la Bruxelles, programul de convergenţă, iar sursele citate afirmă că 1 ianuarie 2019 este noua ţintă a guvernului pentru trecerea la zona euro. Programul de convergenţă nu a apărut de această dată pe lista actelor normative aprobate de Guvern. Din punctul de vedere al criteriilor de la Maastricht – care vizează indicatori precum inflaţia, dobânzile, stabilitatea cursului de schimb, deficitul bugetar şi datoria publică, România va fi pregătită teoretic încă din vara acestui an şi intră în anticamera zonei euro (ERM II). Însă acestea nu mai sunt suficiente, fiind necesară şi recuperarea decalajelor legate de nivelul de trai după cum a declarat şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Cele mai importante probleme legate de adoptarea euro sunt în continuare cele care se referă la criteriile de convergenţă reală, cum ar fi PIB-ul redus pe cap de locuitor, care reprezintă doar jumătate din media UE.

    Ioan Raţiu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE