More

    “Invazie Mass – Media” marca NVTV şi GNV la CN “Mihai Eminescu”

    poza

    Timizi dar însufleţiţi de dorinţa de a învăţa „câte ceva” de la ziariştii profesionişti din cadrul Nord-Vest TV-ului şi Gazetei de Nord Vest, elevii de la cinci licee şi colegii liceale din judeţul Satu Mare au participat la un club de presă, într-o firească necesitate a dezvoltării activităţilor de promovare şi prezentare a mass – mediei în rândul elevilor de şcoli generale şi licee. Încurajată de rezultatele şi semnalele pozitive reieşite în urma desfăşurării clubului similar de presă pe nivel de gimnaziu, desfăşurat pe data de 8 aprilie 2014 la Şcoala „Mircea Eliade” din Satu Mare, colegii din Trustul „Nord Vest TV Advertising” s-au deplasat vinerea trecută la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din localitate.

    Organizare complexă a evenimentului
    Iniţiativa Clubului de Presă pe licee s-a născut în urma unui parteneriat de colaborare între Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Trustul de Presă „Nord Vest TV Advertising” din Satu Mare, având printre obiective experimentarea de către tinerii liceeni a modului de dezvoltare a abilităţilor de comunicare utilizând limbajele specifice şi dezvoltarea spiritului civic de lucru în mass-media, implicarea în posibilitatea luării deciziilor la nivelul comunităţii locale utilizând limbajele specifice presei, formarea unui spirit critic optim de încurajare a libertăţii de exprimare. Astfel, tinerii de la colegiile „Mihai Eminescu” şi „Gheorghe Dragoş” din Satu Mare, de la Liceul Teologic „Nicolae Steinhardt”, Liceul Teoretic German „Johann Ettinger” din municipiul reşedinţă de judeţ dar şi de la Liceul Tehnologic din Ardud au participat la secţiunile: „presă scrisă”; „ştire de televiziune”, „talk show” şi „spot de televiziune”.

    Redactori de ştiri TV pentru o zi
    Secţiunea „ştirilor de televiziune”, a fost coordonată de Victor Constantinovici, realizator de emisiuni şi redactor şef în cadrul departamentului de ştiri TV al Nord Vest TV, care le-a prezentat tinerilor participanţi etapele realizării unei ştiri de televiziune, aceştia experimentând pentru o zi munca de reporter, prezentator, ştirist, editor. La final, echipajul Liceului Teoretic German „Johann Ettinger” din Satu Mare, format din elevii Straub Bernadett şi Vischi Roland au primt Menţiunea II, pentru ca elevii Fedorca Horia (XI I) şi Naghi Bettina (XI G); respectiv reprezentanţii Colegiului Economic “Gheorghe Dragoş” să fie recompensaţi cu Menţiune I. Clasamentul a fost completat de elevii Denisa Silaghi şi Daniel Krasznai din clasa a X –a de la Liceul Tehnologic din Ardud, profesor coordonator Bogdan Jurjuman, care au ocupat locul III, pe locul II situându-se echipajul Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” format din elevele Miruna Şoimoşan şi Kiss Silvia, pentru ca locul I să fie ocupat de Vaiu Oana (XI D) şi de Săveanu Stefani (XI F), reprezentantele Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Satu Mare.

    Presa scrisă – o secţiune „fierbinte ca pâinea caldă”
    Secţiunea “Presă scrisă” a fost coordonată de colegul nostru din cadrul GNV Florin Mureşan, echipajele participante trebuind să tehnoredacteze o primă pagină de ziar şi să realizeze un interviu cu „Prim Edilul” Sătmarului, lucrările atingând cote valorice interesante şi demne de luat în seamă. Astfel, elevele Iulia Mercea (XI C) şi Anita Dobrai (XII E), reprezentantele Colegiului Economic “Gheorghe Dragoş”, au fost recompensate cu Prima Menţiune, pentru ca Locul III să revină elevilor Florin Moldovan şi Lavinia Marcus – reprezentanţii Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare. Pe Locul II s-au situat elevele Trif Petra şi Pfau Maya Sălăgeanu, reprezentantele Liceului Teoretic German „Johann Ettinger”. Fruntea clasamentului a revenit Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” din Satu Mare, reprezentat de Teodora Porumbăceanu (XI A) şi de Geanina Bereș (XI A).

    Debut în Clubul de presă a secţiunii „Spot de televiziune”
    Ca orice trust de presă care se respectă, Nord Vest TV Advertising a oferit ocazia tinerilor liceeni din Satu Mare de a-şi prezenta şi compara creaţiile din domeniul Spot TV, aceştia oferind spre vizionare câte un film de prezentare a liceului reprezentativ. Secţiunea a fost jurizată de colegul nostru Florin Căţoiu, coordonator tehnic în cadrul Nord Vest TV. În urma vizionărilor echipajul Liceului Teoretic German „Johann Ettinger” din Satu Mare, alcătuit din elevii Kuncz Kitty, Navala Paul, Nemeti Timea şi Dorner Kevin a ocupat Locul III, Locul II a fost câştigat de elevii Cristina Chifor (XI C); Raul Bulgăr (XI ) şi Mihai Mezei (XI C) de la Colegiul Economic “Gheorghe Dragoş”, pentru ca Locul I să fie câştigat de reprezentanţii Colegiului „Mihai Eminescu”, Mada Felix (X B), Claudiu Danciu (X B) şi Raul Mihalache (X B).

    „Talk Show” – secţiune cu invitaţi de marcă
    Am avut deosebita bucurie să lucrez în această secţiune cu doi oameni de presă deosebiţi, care au avut şi încă mai au multe de spus în domeniu. Felician Pop, cunoscut sătmărenilor şi nu numai ca om de presă şi de cultură şi ca director al Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale din Satu Mare a creionat un portret plastic şi moral a jurnalistului contemporan, un „Sisif al cuvântului scris şi grăit”, provocându-ne pe cei prezenţi la promovarea valorii şi adevărului în exprimare, în timp ce de pe „scena vieţii” Dorel Jurcenko – regizor al Teatrului de Nord din Satu Mare, ne-a purtat prin aripile esteticii filozofice a actului de televiziune, accentuând faptul că omul de presă are datoria morală de a avea o educaţie a bunului simţ bine dezvoltată pe care să o transmită telespectatorilor. A urmat momentul în care tinerii au prezentat câte o emisiune de cinci până la şapte minute. În urma jurizării, elevii Bianca Cot, Ionuţ Buzgău, Ionuţ Sereş şi Alan Morozan, reprezentanţii Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare au fost recompensaţi cu Menţiune I; pe Locul III s-au situat reprezentantele Liceului Teoretic German „Johann Ettinger”, Matecsa Andrea, Focşa Sanda şi Szekelyhidi Rachel; pentru ca Locul II să fie ocupat de elevii Karina Necşe (IX F), Mihaela Ban ( X F), Ionuţ Torok (IX C) şi Alexandra Iunian (IX C) de la colegiul gazdă. Fruntea clasamentului a fost ocupată de domnişoarele Mariana Miculician (XII I), Gabriela Ţinca (XII D) şi Corina Anişoara Solomeş (XI D), reprezentantele Colegiului Economic “Gheorghe Dragoş” din Satu Mare.

    Concluzii bune la încă un început de drum
    Încă o dată mulţumiri Bunului Dumnezeu pentru acest nou Club de presă. Vrem să vă slujim şi prin această modalitate; să fim cu adevărat un trust de presă la dispoziţia dumneavoastră. Mulţumim doamnelor profesoare Dorina Ziman şi Delia Seicean, domnului profesor dr. Ioan P. Orha şi doamnei prof. drd. Georgeta Cozma din cadrul catedrei de Limba Română a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Satu Mare, pentru ajutorul acordat în realizarea acestui proiect. Vă mulţumim tuturor şi până data viitoare să ne-auzim cu bine.

    Nord Vest TV şi Gazeta de Nord -Vest vă respectă!

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE