21 July 2019
Festivalul Berii Artizanale

Jurnaliştii sătmăreni, sărbătoriţi de autorităţile judeţene

Filed under: Locale |

presa

Conducerea Consiliului Judeţean, prin preşedintele Adrian Ştef, şi Instituţia Prefectului, prin prefectul Eugeniu Avram, i-au invitat vineri pe toţi jurnaliştii sătmăreni la iarbă verde, pentru a sărbători împreună Ziua internațională a libertății presei. Întâlnirea a fost una foarte destinsă, jurnaliştii având ocazia să discute deschis, fără rigorile dialogului instituţional, cu reprezentanţii autorităţilor judeţene. Jurnaliştii sătmăreni au fost cinstiţi cu un bogracs de zile mari, pregătit de către consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean, şi anume Vlad Chiorean. Acelaşi bucătar a pregătit şi nişte grătare după reţete speciale, îmbunându-i pe reprezentanţii mass media locală. Cele două părţi au avut ocazia să vadă şi faţa din spatele funcţiei, convingându-se că Adrian Ştef sau Eugeniu Avram au un simţ al umorului extrem de dezvoltat şi că feţele încruntate pe care le văd zi de zi pe holurile Palatului Administrativ sunt cauzate de rigorile funcţiilor deţinute.

Jurnaliştii marchează în fiecare an, la data de 3 mai, Ziua internațională a libertății presei, care a fost declarată de Adunarea Generală a ONU, pe 23 decembrie 1993. Data de 3 mai comemorează Declarația de la Windhoek, adoptată în 1991, în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente și pluraliste, organizat de UNESCO și în Namibia. Atunci, printr-o rezoluție asupra “Promovării libertății presei în lume”, s-a recunoscut că o presă liberă, pluralistă și independentă este esențială într-o societate democratică. În fiecare an, pe 3 mai, sunt comemorați jurnaliștii uciși la datorie, dar nu sunt uitați nici cei care au fost răniți și încarcerați, în timpul exercitării profesiei. Cu acest prilej, opinia publică este informată în legătură cu violarea dreptului la libertatea de expresie, libertatea presei reprezentând o piatră de hotar a drepturilor fundamentale ale omului și o garanție pentru alte drepturi. În România, Ziua Mondială a Presei a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, în cadrul programului Freedom of Expression – FreeEx România.

Ciprian Bâtea

One Response to Jurnaliştii sătmăreni, sărbătoriţi de autorităţile judeţene

  1. Cu ocazia zilei internationala a libertatii presei,jurnalistii Satmareni,merita felicitari,noi cititorii va dorim mult succes,va apreciem mult curajul,obiectivitatea,profesionalismul,va simtim tot mai aproape de noii,merita felicitari si organele locale,pentru aceasta initiativa, adevarat DEMOCRATICA,

    cetateanu
    9 May 2014 at 23:24
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *