More

    Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului a fost RESPINSĂ

    1

    Parlamentul a dezbătut moţiunea de cenzură “Opriţi Guvernul Ponta 3 – Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii”, şedinţa debutând cu prezentarea textului depus de opoziţie, de către liberalul Eugen Nicolăescu. După două ore, moţiunea de cenzură nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată, înregistrându-se 176 de voturi “pentru” şi 19 “împotrivă”, în condiţiile în care ar fi fost necesare minimum 286 de voturi “pentru”.

    UPDATE – Moţiunea de cenzură nu a primit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată

    Moţiunea de cenzură a opoziţiei nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată, înregistrându-se 176 de voturi “pentru” şi 19 “împotrivă”, în condiţiile în care ar fi fost necesare minimum 286 de voturi “pentru”.

    Moţiunea fusese semnată de 231 de parlamentari.

    Secretarul Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici, a prezentat în Plenul Parlamentului rezultatul votului secret cu bile asupra moţiunii de cenzură. El a precizat că din totalul de 571 de deputaţi şi senatori au fost prezenţi 326, iar numărul de voturi exprimate a fost de 196, din care un vot a fost anulat.

    Potrivit lui Mircovici au fost 176 de voturi “pentru” moţiune şi 19 “împotrivă”, nefiind întrunit numărul necesar pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată.

    “Din 571 de parlamentari au fost prezenţi 326, din care 176 au votat pentru moţiunea de cenzură”, a adăugat Mircovici.

    Mircovici a urat succes Guvernului. La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că au semant pentru prezenţă 231 de parlamentari, dar 176 au votat “pentru”, precizând că moţiunea de cenzură nu a întrunit numărul de voturi necesar.

    UPDATE – Ponta explică răspunsul scurt: Jenant să răspund unui candidat cu 3% şi unui liberal la Securitate

    Premierul Victor Ponta a explicat că a răspuns foarte scurt la moţiunea de cenzură deoarece a vrut, în semn de respect faţă de prestigiul Parlamentului, să încheie cât mai rapid un “episod oarecum jenant” în care ar trebui să răspundă unui candidat cu 3% în alegeri sau unui “liberal la Securitate”.

    “În semn de respect faţă de Parlament, pentru prestigiul acestei instituţii, am considerat că trebuie să încheiem cât mai repede un episod oarecum jenant, în care ar trebui să răspund că e foarte greu să avem 500 milioane şomeri, observaţie venită din partea unei economiste care a lucrat la stat întotdeauna, să explic că am pierdut alegerile cu 16 mandate, iar dumneavoastră le-aţi câştigat cu 5, să răspund criticilor unui candidat la prezidenţiale care a luat 3% sau să văd mai ales momentul extrem de jenant, în care un partid istoric, respectat, este reprezentat în Parlament de către Sorin Roşca Stănescu, un adevărat liberal, un om care a fost liberal şi la Securitate, şi cu Traian Băsescu. Domnule senator Sorin Roşca Stănescu, v-aţi ales un lider care vă reprezintă, faptul că pe cei care v-au înjurat până acum îi lăudaţi, iar pe cei pe care i-aţi lăudat până acum îi înjuraţi cred că ţine strict de partea de caracter al dumneavoastră şi al celor pe care îi susţineţi”, a spus Ponta parlamentarilor, în plen, ca răspuns la criticile formulate, printre alţii, de Andreea Paul-Vass, Mihai Răzvan Ungureanu, Crin Antonescu şi Sorin Roşca Stănescu.

    El a arătat că Parlamentul are lucruri mai importante de făcut, respectiv de a-şi recâştiga încrederea în faţa cetăţenilor.

    UPDATE – Antonescu lui Ponta: Îmi pare rău că din punct de vedere democratic v-aţi stins atât de tânăr

    Liderul PNL Crin Antonescu l-a criticat, luni, în plen, pe premierul Victor Ponta pentru faptul că nu a răspuns moţiunii de cenzură, spunându-i: ”Îmi pare rău, domnule prim-ministru, că din punct de vedere democratic v-aţi stins atât de tânăr”.

    Antonescu a criticat faptul că premierul Victor Ponta a răspuns moţiunii de cenzură doar că ea a fost introdusă în campania electorală şi, având în vedere că aceasta s-a terminat, trebuie să se întoarcă la treabă.

    UPDATE – Ponta răspunde în 20 secunde moţiunii: Campania s-a terminat, să ne întoarcem toţi la treabă!

    Premierul Victor Ponta a răspuns în doar 20 de secunde moţiunii de cenzură iniţiată de PNL la adresa Guvernului, spunând că aceasta a fost introdusă ca un element de campanie electorală, dar campania s-a încheiat, românii au votat şi trebuie “să ne întoarcem toţi la treabă”.

    “Depunerea unei moţiuni de cenzură este, în mod constituţional, legată de activitatea Guvernului. Moţiunea actuală a fost introdusă ca un element de campanie electorală. Campania s-a terminat, oamenii au votat, cred că trebuie să ne întoarcem toţi la treabă”, a spus Ponta, în plenul Parlamentului, fără alte comentarii.

    UPDATE – Ponta a ieşit din sala Parlamentului: Se citeşte din nou textul moţiunii, durează o oră

    “Am ieşit din sală pentru că se citeşte din nou textul moţiunii şi durează o oră”, a spus Ponta.

    El a intrat în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

    Înainte de a începe să citească moţiunea, Zgonea i-a cerut lui Nicolăescu să prezinte o “sinteză”, deoarece textul a fost citit integral săptămâna trecută.

    Textul moţiunii a fost citit şi joi de către Nicolăescu, în lipsa lui Ponta.

    La şedinţa comună pentru a dezbate moţiunii de cenzură şi-au înregistrat prezenţa 301 deputaţi şi senatori, cvorumul fiind întrunit.

    Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, conduce lucrările. La şedinţă sunt prezenţi premierul Victor Ponta şi membri ai Cabinetului.

    Moţiunea de cenzură a fost citită în plen săptămâna trecută.

    Deputatul PNL Eugen Nicolăescu este cel care prezintă şi în această şedinţă moţiunea de cenzură.

    Reprezentanţii partidelor au la dispoziţie pentru dezbateri 96 de minute, iar Guvernul 60 de minute.

    Moţiunea de cenzură este intitulată “Opriţi Guvernul Ponta 3 – Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii” şi este semnat de 231 de parlamentari PNL, PDL, PMP şi PPDD. Niciun parlamnetar nu şi-a retras semnătura de pe moţiune.

    Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

    Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

    Votul asupra moţiunii de cenzură este secret cu bile.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE