19 September 2019
Festivalul Berii Artizanale

Muzeul din Zalău își deschide porțile pentru turiști

Filed under: Actualitatea Salajeana |
Concursuri și proiecții video pentru vizitatori 
1
 
În perioada ultimilor 4 ani Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău a parcurs un amplu proces de reabilitare a clădirii, respectiv de reamenajare integrală a expoziţiei permanente. Prima etapă s-a derulat prin intermediul proiectului Restaurarea patrimoniului istoric şi cultural al Consiliului Judeţean Sălaj – clădirile centrului Militar Judeţean, Muzeul de Istorie Zalău şi Galeria de Artă Ioan Sima, cu o finanţare asigurată prin POR – Axa 5.1. 
În a doua etapă s-a derulat proiectul Amenajarea expoziţiei permanente a Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău prin reconstituiri istorico tematice, cu finanţare asigurată de Consiliul Judeţean Sălaj, respectiv din veniturile proprii ale muzeului
„Astfel, după aproape 30 de ani de la ultima reamenajare a expoziţiei permanente, am reuşit să   restructurăm fundamental conceptul de amenajare expoziţională, încercând să apropiem vizitatorul cât mai mult de obiectul de muzeu. Elementul de maximă noutate este asigurat de prezenţa reconstituirilor istorico-tematice care conferă mesajului expoziţional accesibilitate şi atractivitate sporită. Din punct de vedere tematic, expoziţia propune vizitatorului o călătorie în timp, valorizând cele mai reprezentative elemente pentru istoria şi tradiţiile locale.Astfel, pentru prima dată la muzeul din Zalău, vizitatorul se poate confrunta direct cu realităţile epocilor îndepărtate, intrând în peştera cu picturi rupestre de la Cuciulat sau pătrunzând triumfător în oraşul roman Porolissum. De asemenea, călătoria în timp îl va transpune în atmosfera începutului de secol XX a tâgului de Zalău sau îl va transforma în eroul bătăliei secolelor, din sala războinicilor”, a declarat Corina Bejinariu, directorul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.
Într-o perioadă dificilă, în care o serie de muzee cu un patrimoniu valoros şi reprezentativ sunt închise sau învechite, muzeul din Zalău poate deveni un punct de maximă atractivitate la nivel regional şi chiar naţional.
Inaugurarea oficială a muzeului va avea loc joi 15 mai, de la orele 17.00, iar publicul va putea vizita noua expoziţie permanentă din 17 mai.
Ativităţile vor debuta, sâmbătă 17 mai, la orele 15.00 cu un concurs de modelaj în lut ce se va desfăşura pe două secţiuni, respectiv adulţi şi copii, urmând ca de la ora 16.00, tot la muzeu, să aibă loc un concurs care va consta în mai multe probe de la aruncarea bolovanului până la cultură generală. De la ora 17.30 copiii vor avea posibilitatea să viziteze gratuit muzeul.
Ziua de sâmbătă va continua cu un concurs de tras cu arcul, programat să aibă loc începând cu ora 18.00, iar de la ora 20.00 pasionaţii de film vor putea asista la o proiecţie video.
De asemenea, începând cu ora 22.00 zălăuanii, indiferent de vârstă, vor putea vizita gratuit muzeul.
Duminică activităţile vor debuta tot la ora 15.00 cu atelierul „Micii Restauratori”, urmând ca de la ora 16.00 să aibă loc concursul „În căutarea comorilor”, iar de la ora 17.00 se va desfăşura concursul de tras cu arcul pe familii. Activităţile vor continua  cu prenierea celui mai activ participant la Zilele Muzeului.
Iulian Duma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *