More

    Operaţie în premieră naţională la Satu Mare

    tumora1

    Unei tinere de 15 ani i s-a redat dreptul la o viaţă normală după ce a fost operată de tumoră vasculară cu risc ridicat la Compartimentul de Chirurgie Cardiovasculară din Satu Mare de dr. Galajda Zoltan, intervenţia chirurgicală de o asemenea complexitate fiind făcută pentru prima dată în România. În prezent, starea de sănătate a Alexandrei evoluează bine şi va fi externată în cursul zilei de azi. Costurile operaţiei au fost suportate de Societatea Medicală Terapeutică şi de Consiliul Judeţean Satu Mare. Detalii privind intervenţia chirurgicală au fost oferite ieri de medicul Galajda Zoltan, în cadrul unei conferinţe de presă, la care a mai fost prezentă conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă şi tânăra operată.

    Operaţie refuzată la Debrecen
    Tânăra Alexandra Sulincean, de numai 15 ani, din Lipova, judeţul Arad, s-a născut cu o malformaţie congenitală vasculară, un hemangiom care a ajuns la dimensiuni uriaşe. Tumora ocupa practic abdomenul (retroperitoneul), bazinul şi a pătruns şi în coloana vertebrală prin vasele care irigă măduva spinării. Potrivit medicului Galajda Zoltan, boala a devenit simptomatică în urmă cu 2 ani când, în urma unei căzături, a fost depistată o tumoră pulsatilă pe suprafaţa fesei drepte. Investigaţiile efectuate au relevat faptul că malformaţia ocupă şi bazinul, partea posterioară a abdomenului (numită retroperitoneu) şi pătrunde în canalul vertebral comprimând nervii care pornesc din măduva spinării. Pe lângă riscul de a genera o hemoragie fatală, din cauza atingerii medulare, durerile fetiţei au devenit insuportabile şi au apărut semne de pareză (mers dificil).

    În decursul celor 2 ani, familia Alexandrei a contactat centre renumite cum ar fi Clinica AKH din Viena, o clinică din Turcia precum şi un centru hemodinamic din Bucureşti, unde s-a încercat un tratament prin cateterism însă fără rezultat. Din cauza durerilor insuportabile, a fost solicitat medicul Galajda Zoltan care a văzut pacienta la Spitalul de la Chişineu-Criş, aparţinând Societăţii Terapeutica. Din cauza riscului hemoragic crescut (şi bineînţeles al durerilor fetiţei), medicul a cerut imediat investigarea ei. Bolnava a fost acceptată de Centrul de Diagnostic Neuromed din Timişoara. Datorită examinării impecabile efectuate aici, printr-un cateterism suplimentar efectuat de echipa din Debrecen condusă de dr. Toth Judith, s-au putut identifica cu precizie acele vase care alimentau tumora. Din cauza riscului operator crescut, directorul Institutului de Chirurgie din Debrecen nu a aprobat efectuarea acestei intervenţii, în ciuda faptului că directorul Societăţii Terapeutica a acceptat să sponsorizeze intervenţia până la suma de 20.000 de euro. Copiii şi părinţii de la şcoala unde învăţa Alexandra au adunat aproape 4.000 de euro pentru ca Alexandra să poată fi investigată şi operată.

    Dr. Galajda Zoltan a decis să facă operaţia la Satu Mare
    În aceste condiţii, dr. Galajda a decis ca operaţia să fie efectuată de urgenţă în Compartimentul de Chirurgie Cardiovasculară din Satu Mare. S-au oferit voluntari pentru a face parte din echipa operatorie dr. Alexandru Cornea, de la Institutul CC Iliescu Fundeni (chirurg cardiovascular) şi dr. Dorin Arhire, medic anestezist chirurgie cardiovasculară, care au participat fără nici o remunerare, plătindu-şi şi biletele de avion. Din echipă a mai făcut parte şi medicul anestezist de chirurgie cardiacă de la Satu Mare, dr. Traianela Ionescu şi asistentele secţiei.

    Operaţia a fost efectuată pe data de 29 aprilie şi a durat aproximativ 5 ore. “Emoţiile echipei au fost mari la trezirea pacientei întrucât operaţia s-ar fi putut solda cu leziuni medulare ireversibile şi implicit paralizie. În prezent Alexandra este într-o stare perfectă, şi-a redobândit mersul, nu are dureri şi i-a dispărut tumora pulsatilă (pe cale de a se rupe) de pe fesă. În afară de cei care au ajutat-o pe Alexandra, costurile operaţiei au fost suportate de Societatea Medicală Terapeutică şi de Consiliul Judeţean Satu Mare. Celor care au ajutat-o şi m-au ajutat ţin să le mulţumesc încă o dată”, a precizat dr. Galajda Zoltan. Tânăra va fi externată în cursul dimineţii de azi şi va urma un tratament de recuperare la Spitalul de la Chişineu-Criş.

    tumora2

    Medicul Galajda Zoltan a mai precizat că nu are cunoştinţă ca în România să mai fi fost efectuată o astfel de intervenţie chirurgicală. “La Debrecen a mai fost făcută o operaţie asemănătoare, însă boala nu a fost atât de gravă cum a fost cea a Alexandrei”, a mai spus medicul.

    Mulţumiri medicului Galajda şi Spitalului Judeţean
    Atât Alexandra, cât şi mama acesteia i-au mulţumit medicului Galajda Zoltan pentru intervenţia făcută. “Nu am cuvinte să-i mulţumesc medicului pentru că i-a redat fetiţei mele dreptul la o viaţă normală. Vreau să mulţumesc de asemenea şi echipei de la Spitalul Judeţean din Satu Mare şi mă declar foarte mulţumită de condiţiile găsite aici. Am cheltuit banii de pe două case, însă nu-mi pasă şi mă bucur enorm că fetiţa mea este bine şi că am reuşit să o salvez”, a declarat mama fetiţei. “Am sperat tot timpul că o să mă fac bine”, a spus şi Alexandra.

    Directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, dr. Paula Mare, a declarat că intervenţia chirurgicală este o mare realizare pentru instituţia medicală pe care o reprezintă şi este o dovadă a profesionalismului cadrelor medicale ale spitalului şi a Compartimentului de Chirurgie Cardiovasculară. “Încercăm să câştigăm încrederea sătmărenilor în instituţia noastră”, a mai spus Paula Mare, care a felicitat echipa condusă de medicul Galajda Zoltan.

    Compartimentul de Chirurgie Cardiovasculară a fost deschis oficial în data de 6 decembrie 2012, fiind situat pe aripa scurtă a secţiei de cardiologie, având paturi de terapie intensivă şi laborator propriu cu aparatură de ultimă generaţie, inclusiv aparat de asistenţă circulatorie. Compartimentul a fost înfiinţat prin decizie de Minister pentru ca pe cele patru paturi să se asigure tratament chirurgical bolnavilor cu patologie cardiacă complexă, cu risc operator crescut, care până acum se adresau Clinicii din Debrecen. Până în prezent, dr. Galajda Zoltan a efectuat 200 de operaţii cardiovasculare din care 15 operaţii pe cord deschis.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE