26 June 2019
Festivalul Berii Artizanale

Pe români îi nelinişteşte conflictul dintre Rusia şi Ucraina

Filed under: Cultura |

Potrivit cercetării INSCOOP Research, 61,9% din respondenţi se declară îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi de un eventual conflict armat în ţara cu care ne învecinăm în nord şi în sud-est.

Dacă la începutul anului românii nu păreau preocupaţi de situaţia incendiară din Ucraina, optica populaţiei s-a schimbat în raport cu evoluţia conflictului din statul vecin. Astfel, 29,5% din respondenţi se declară foarte îngrijoraţi de tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, iar 32,4% îngrijoraţi. Practic, 61,9% din cei chestionaţi, adică trei români din cinci, sunt neliniştiţi ca urmare a frământărilor de dincolo de graniţele noastre, relevă sondajul realizat de INSCOOP Research în perioada 1-7 mai 2014, pe un eşantion de 1056 de persoane, reprezentativ pentru populaţia ţării noastre în vârstă de 18 şi peste 18 ani.

Nu mai puţin de 60,2% din români consideră că România este protejată în cazul unui conflict în regiune, ca urmare a faptului că se află sub umbrela NATO. Un sfert dintre respondenţi cred însă că apartenenţa la Pactul Nord-Atlantic nu ne protejează.

“NATO prezintă un grad de încredere ridicat în rândul românilor. Alianţa este văzută la noi ca o garanţie solidă de securitate. Cei mai mulţi români văd probabil apartenenţa la NATO ca un fel de scut împotriva unor eventuale agresiuni de natură militară. Trebuie menţionat că “amabilităţile” dintre Dmitri Rogozin, vicepreşedinte al Rusiei, pe de o parte, şi Traian Băsescu şi Victor Ponta, de cealaltă parte, au fost surprinse de perioada de culegere a datelor.

Aproape jumătate din români (49,3%) sunt de acord cu creşterea cheltuielilor de buget destinate armatei, în vreme ce 33,3% din respondenţi s-ar opune.

Ioan Raţiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *