More

    Placă memorială dedicată victimelor inundaţiilor din 1970

    comemorare

    În Piaţa 14 Mai din municipiul Satu Mare au fost comemorate ieri victimele inundaţiilor din 14 mai 1970, când 56 de sătmăreni şi-au pierdut viaţa. La ceremonia solemnă au participat europarlamentarii Corina Creţu şi Ovidiu Silaghi, senatorul Pataki Csaba, deputaţii Octavian Petric, Kereskenyi Gabor şi Erdei Istvan, prefectul Eugeniu Avram şi subprefectul Altfatter Tamas Ferenc, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedinţii Mircea Govor şi Rudolf Riedl, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, şi viceprimarul Radu Roca, directorul medical al Spitalului Judeţean Satu Mare, Paula Mare, alături de directori de instituţii.

    Cu această ocazie, a fost dezvelită o placă de către primarul Dorel Coica în amintirea victimelor inundaţiilor catastrofale din 14 mai 1970 şi în memoria celor ce au învins urgia puhoaielor. A urmat un Te Deum oficiat de protopopul Ioan Socolan şi de preotul paroh Vasile Feher de la Biserica “Sf. Apostoli Petru şi Pavel”. Au fost depuse jerbe de flori din partea Guvernului României şi a Prefecturii Satu Mare de către prefectul Eugeniu Avram. Au mai fost depuse jerbe de către europarlamentarul Corina Creţu şi de către conducerile Consiliului Judeţean Satu Mare şi a Primăriei Satu Mare. La final, a fost depusă o jerbă de flori şi din partea Şcolii Gimnaziale “Dr. Vasile Lucaciu” Satu Mare.

    În data de 14 mai 2014, s-au împlinit 44 de ani de la tragedia care a lovit Sătmarul, când 56 de sătmăreni au murit în urma inundaţiilor, peste 20.000 de animale au fost ucise, fiind distruse 4.093 de case, afectate 28.076 de clădiri şi inundate 120.000 hectare de teren.

    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE