19 September 2019
Festivalul Berii Artizanale

Plasatorii de valută falsă, arestaţi pentru zece zile

Filed under: Anchete&Reportaje,Locale |

pol

Cei trei sătmăreni prinşi de poliţişti în timp ce plasau 20.000 de euro falşi îşi vor petrece următoarele zece zile după gratii. Este vorba de Tiberiu Beri, domiciliat în Berveni, respectiv de Kreszila Zoltan şi Barakonyi Laszlo, domiciliaţi în satul Oar, comuna Vetiş. Judecătoria Satu Mare a emis joi seara mandate de arestare preventivă pe zece zile pe numele celor trei plasatori de valută falsă. Barakonyi Laszlo urmează să fie cercetat şi pentru infracţiuni la regimul stupefiantelor, după ce, cu ocazia percheziţiei efectuate la domiciliul său, poliţiştii au găsit o cultură de canabis. Potrivit surselor judiciare, cei 20.000 de euro falsificaţi provin cel mai probabil din Ungaria. Bancnotele de 50 şi 100 de euro sunt foarte bine contrafăcute, astfel că falsul este destul de greu de observat pentru cineva care nu este familiarizat cu moneda europeană.

Cultură de canabis într-o anexă a gospodăriei
După ce miercuri seara i-au reţinut pe Tiberiu Beri, Kreszila Zoltan şi Barakonyi Laszlo în timp ce încercau să cumpere ţigări de contrabandă cu 20.000 de euro falsificaţi, poliţiştii sătmăreni au continuat joi investigaţiile pentru a stabili întreaga activitate infracţională a celor trei. Astfel, în cursul zilei de joi au fost efectuate percheziţii domiciliare la Berveni şi Oar. Poliţiştii au avut parte de o surpriză de proporţii la domiciliul lui Barakonyi Laszlo, unde au descoperit o cultură de canabis, amenajată într-o anexă a gospodăriei. Potrivit unor surse judiciare, cultura de cânepă indiană era amenajată într-un mod profesionist, într-o anexă perfect izolată. Anexa respectivă era extrem de bine dotată din punct de vedere tehnic, astfel încât să fie asigurate condiţii optime de lumină, temperatură şi umiditate pentru cultura de canabis care creştea în ghivece special amenajate. Barakonyi le-a declarat poliţiştilor că a înfiinţat cultura respectivă cu scopul de a-şi asigura canabis pentru consum propriu. Seminţele şi le-a procurat în Italia, unde a început să consume canabis. Cercetările sub aspectul săvârşirii de infracţiuni la regimul stupefiantelor urmează să fie continuate de către DIICOT Satu Mare.

Plasatori de valută recidivişti
Plasatorii de valută falsă sunt infractori recidivişti cu caziere bogate. În prima parte a anilor 2000, Tiberiu Beri a fost condamnat la închisoare cu executare în celebrul dosar “Călăuzele”, dosar în care au fost trimişi în judecată membrii principalelor reţele de călăuze din zona Careiului, care se ocupau cu trecerea în Ungaria a migranţilor afro-asiatici. Tiberiu Beri avea sarcina de a călăuzi efectiv grupurile de migranţi în zona fâşiei verzi, predându-le călăuzelor complice din Ungaria. A fost eliberat în urmă cu puţin timp din închisoare, după ce a ispăşit o nouă condamnare, tot pentru trafic de persoane. Barakonyi Laszlo şi Kreszila Zoltan au fost şi ei condamnaţi pentru furturi şi tâlhării, unele dintre ele fiind comise pe teritoriul Ungariei.

Banii cu care cei trei au vrut să plătească ţigările de contrabandă au fost falsificaţi foarte bine. Poliţiştii încearcă să afle provenienţa lor. Potrivit informaţiilor deţinute de poliţiştii sătmăreni, bancnotele false ar fi fost procurate în Ungaria. Poliţiştii nu exclud faptul că cei trei să mai fi pus în circulaţie şi alţi euro falsificaţi înainte de a fi prinşi în flagrant.

Prinşi în flagrant într-o benzinărie
Reamintim cititorilor noştri că poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR, Serviciului de Acţiuni Speciale şi Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă, sub directa coordonare a Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, au prins în flagrant miercuri seara, în jurul orei 19.00, trei sătmăreni, cu vârste cuprinse între 36 şi 41 de ani, în timp ce încercau să pună în circulaţie bancnote contrafăcute. Acţiunea a avut loc în parcarea unei staţii de carburanţi situată pe strada Botizului din municipiul Satu Mare. Cei trei vroiau să cumpere ţigări de contrabandă pe care intenţionau să le plătească cu suma de 20.000 euro falşi, în bancnote de 50 şi 100 de euro. Bărbaţii au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunii de punere în circulaţie de valori falsificate. Judecătoria Satu Mare a emis joi seara mandate de arestare preventivă pe zece zile pe numele celor trei plasatori de valută falsă.

Szasz Lorand

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *