19 August 2019
Festivalul Berii Artizanale

Premierul Victor Ponta, în vizită la Zalău

Filed under: Politic |
Sălajul a primit peste 90 de milioane de euro pentru investiții, iar Jiboul va avea șosea de centură
 
5
Premierul României, Victor Ponta, însoțit de vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul pentru Dialog social, Aurelia Cristea, europarlamentarul Corina Crețu și fostul ministru de Interne, Ioan Rus, au fost joi, la Zalău și în Jibou, în vizită oficială și în campanie electorală.
În urbea de sub Meseș, la Zalău, primul ministru Victor Ponta a avut o întâlnire cu conducerile Michelin și Tenaris Silcotub, cele două companii multinaționale care se implică nu doar în dezvoltarea economică a județului Sălaj, fiind cei mai mari angajatori din județ, dar și în cea socială, profesională, sănătate și sport.
„De fiecare dată când vorbim de viitorul companiei, vorbim doar de creștere economică. Atunci când o companie lider mondial, cum este Michelin, are încredere în România, aceasta este cea mai bună carte de vizită. Este important să avem un sistem fiscal stabil, iar veștile pe care le dăm să fie bune. Avem deja în vigoare scutirea de impozit a profitului investit, vom reduce contribuțiile sociale la angajator și facem eforturi să păstrăm un nivel competitiv al prețului la energie”, a spus premierul Victor Ponta.
Tot el a mai precizat că „Țeava care se produce la Zalău ajunge în toată lumea, până în America de Sud, iar compania Romgaz importă. Este o anomalie, la fel cum becurile de la Guvern sunt din import, când noi avem producători în țară”.
Din discuţiile avute la Zalău cu reprezentanţii celor două mari companii, Victor Ponta a precizat faptul că aceştia intenţionează să-şi dezvolte afacerile de la Zalău şi din România şi a subliniat că vizita sa a avut ca obiectiv şi identificarea măsurilor prin care autorităţile locale şi cele centrale pot să sprijine aceste companii în demersurile lor de dezvoltare.
„Pe cei de la Tenaris putem, spre exemplu, să-i sprijinim cu certificatele de CO2, cu preţul la energie sau cu problema cu depozitul de cărbune (ce aparţine Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi se află pe terenul cumpărat de companie). Michelin am înţeles că a fost sprijinită de autorităţile locale pentru a putea cumpăra terenul necesar dezvoltării”, a specificat premierul.
”Nu răspund atacurilor…”
„Din respect pentru milioanele de români care au votat USL, chiar dacă decizia domnului Antonescu a fost de a ieși din USL, eu nu o să răspund niciodată, la niciun fel de acuzații și nu o să spun niciodată nimic de rău despre oamenii pe care trei ani de zile i-am vorbit de bine. Eu n-o să răspund orice ar fi. Orice voi fi acuzat, oricum voi fi atacat, nu voi răspunde. Ca să nu mai vorbesc de faptul că în felul acesta ne este și mult mai ușor după 25 mai. Dacă ne spunem vorbe grele în campanie, o să ne fie mai greu să ne împăcăm după 25 mai. Cel puțin din partea mea și a colegilor din alianța PSD-PC-UNPR nu va exista un răspuns la acuzațiile domnului Antonescu”, a declarat, la Zalău, premierul Victor Ponta și liderul PSD.
Rezultatele economice bune din ultima perioadă se datorează USL și există 7,4 milioane de motive pentru refacerea alianței
„Eu, de dragul USL, sunt dispus să discut oricând cu orice coleg liberal, dar cred că până pe 25 mai fiecare își va face campanie electorală. Să nu uităm însă, și o spun aici, vreau să fiu foarte fair-play, rezultatele bune din 2013, toate aceste investiții, creșterea economică nu este doar meritul meu sau al PSD-PC-UNPR. Este meritul USL. Eu cred că există 7,4 milioane de motive pentru refacerea USL.
Se reiau lucrările la Autostrada Transilvania
Tot în vizita sa prin Sălaj, premierul a anunțat, în premieră, că vor începe lucrările la Autostrada Transilvania.
„Deși aveam pregătit să anunț vineri, la Cluj, proiectul de repornire a autostrăzii Transilvania, mi s-a cerut să-l anunț de aici, din Sălaj, pentru că investitorii de aici așteaptă această veste. Lucrările la tronsonul Mihăești – Suplacu de Barcău (care traversează județul Sălaj) vor putea începe în noiembrie 2015, cu toate procedurile îndeplinite, pentru că trebuie refăcute studiile de fezabilitate”, a precizat primul ministru.
În ceea ce privesc investițiile din județul Sălaj, vicepremierul Liviu Dragnea a spus că „prin Programul Operațional Regional, în județul Sălaj sunt alocați 93 de milioane de euro. De exemplu, în Zalău se investesc 25 de milioane de lei în reabilitarea termică a blocurilor. Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală am semnat finanțarea pentru 72 de obiective depuse de administrația locală. Un alt proiect finanțat de Guvern, în valoare de 5 milioane de euro, este șoseaua de centură a orașului Jibou”, a declarat Dragnea.
Iulian Duma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *