15 September 2019
Festivalul Berii Artizanale

Prețul energiei electrice și al gazului ar putea scădea pentru industrie

Filed under: Politic |

ponta1

Preţul energiei electrice şi cel al gazului folosit în industrie ar putea să scadă, a anunţat premierul Victor Ponta, sâmbătă, la Galaţi, în timpul unei vizite la combinatul siderurgic ArcelorMittal, transmite corespondentul MEDIAFAX. Premierul a mai spus că Guvernul intenţionează să susţină întreaga industrie grea prin măsuri legislative într-un context în care, la nivel european, cea mai mare provocare este preţul la energie.

“Preţul energiei a scăzut deja, dar trebuie şi poate să scadă în continuare, în special prin aplicarea schemei de la 1 iulie referitoare la reducerea cu până la 85 la sută a certificatelor verzi, reducerea taxei de cogenerare, sunt alte mijloace prin care putem să reducem în continuare preţul energiei electrice. În privinţa preţului la gaz avem o strategie comună prin care relaţia între cei doi mari producători, Petrom şi Romgaz, sigur şi importurile, să păstreze preţurile la gaze în aşa fel încât marii producători să rămână într-o marjă de competitivitate”, a declarat Victor Ponta. El a mai spus şi că, în această situaţie, trebuie colaborat cu forurile europene astfel încât liberalizarea preţului la gaze să se facă în contextul unei pieţe care funcţionează, pentru că astfel se riscă apariţia unui monopol şi dispariţia contextului în care poate funcţiona o piaţă liberă.

Întrebat cum comentează anunţurile repetate ale reprezentanţilor combinatului siderurgic potrivit cărora lipsa de sustenabilitate (unitatea siderurgică de la Galaţi produce pierderi de la apariţia crizei economice şi până azi) ar putea duce la relocarea operaţiunilor din România, premierul a spus că Guvernul va trebui să se preocupe de asigurarea unui cadru competitiv pentru marea industrie şi trebuie să facă lucrul acesta în acord cu forurile europene. “Nu au spus că închid, dar au spus un lucru care este valabil pentru orice business; cât timp sunt competitivi şi au o perspectivă pe termen mediu şi lung vor rămâne. Altfel, nu pot să piardă tot timpul, nu poţi să ceri niciunui investitor privat să piardă bani în România. Cei de la ArcelorMittal, în condiţiile în care România asigură condiţii de competitivitate fac investiţii şi sunt hotărâţi să rămână.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *