More

    Război total între proprietarii de păduri şi ocoalele silvice

    razboi

    Război total între reprezentanţii composesoratelor din judeţ şi reprezentanţii ocoalelor silvice de stat sau private. Reprezentanţii composesoratelor îi acuză direct pe reprezentanţii ocoalelor silvice de afaceri dubioase cu material lemnos. O astfel de ploaie de acuzaţii a avut loc chiar ieri în faţa reprezentanţilor Instituţiei Prefectului, ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, cu ocazia unei întâlniri dintre cele două părţi mediate de subprefectul Altfatter Tamas. Conflictul verbal a devenit atât de dur încât s-au folosit formulări de genul “ocoalele sunt cancerul pădurilor” . Un lucru este sigur: o reconciliere între cele două părţi pare imposibilă în momentul de faţă!

    Prefectura a încercat o mediere
    Ca urmare a zecilor de sesizări care curg la fiecare şedinţă de audienţe organizate de Instituţia Prefectului, prefectul Eugeniu Avram şi subprefectul Altfatter Tamas au decis să convoace o întâlnire între reprezentanţii composesoratelor din judeţ şi cei ai ocoalelor silvice private sau de stat. Subprefectul Altfatter Tamas le-a atras atenţia reprezentanţilor celor 37 de composesorate din judeţ că unii membri acuză conducerile acestor entităţi de lipsă de transparenţă în activitatea lor sau de faptul că nu convoacă adunările generale ale membrilor composesoratelor cu anii. Reprezentanţii composesoratelor mai sunt acuzaţi că nu prezintă rapoarte ale activităţii lor sau că nu îngrijesc corespunzător suprafeţele împădurite, în unele cazuri fiind lansate chiar acuzaţii de tăieri ilegale de material lemnos.

    Pe cale de consecinţă, coordonatorul Inspecției Silvice și de Vânătoare Satu Mare, Maria Antal, le-a cerut reprezentanţilor composesoratelor să semneze contracte cu ocoalele silvice private sau de stat în vederea administrării corespunzătoare a suprafeţelor de pădure. Ce a urmat după acest îndemn a fost un veritabil război al declaraţiilor între reprezentanţii composesoratelor şi cei ai ocoalelor silvice, fie private, fie de stat.

    Composesoratul Tămăşeni refuză colaborarea
    Din cele 37 de composesorate existente la nivelul judeţului două composesorate au refuzat să semneze contracte de servicii cu ocoalele silvice private sau de stat. Un astfel de caz este cel al composesoratului din Tămăşeni, care administrează 149 de hectare de pădure, motivele acestui gest fiind făcute publice de administratorul composesoratului Gheorghe Berendi. Acesta a precizat că din cauza taxelor foarte mari practicate de ocoalele silvice membrii composesoratelor nu îşi permit luxul de a semna astfel de înţelegeri. “Pădurea din Tămăşeni este veche de 70 – 80 de ani, iar majoritatea membrilor composesoratului au pensii de foşti membri ai Cooperativelor Agricole de Producţie, de câte 300 sau 400 de lei. Astfel, că nu îşi permit să plătească taxele percepute de aceste ocoale. Membrii composesoratului nostru preferă să păstreze pădurea aşa cum este, să lase pădurea virgină”, a declarat Gheorghe Berendi. Mai mult, acesta a lăsat să se înţeleagă că prin semnarea unor eventuale contracte cu ocoalele silvice s-ar pune în pericol integritatea pădurilor. “La noi nu se fură niciun lemn. De bine de rău, oamenii din Tămăşeni au pădure. La noi nu se poate ateriza cu elicopterul în pădure ca şi la Certeze”, a acuzat Gheorghe Berendi.

    Taxă de drum
    Mult mai tranşant a fost reprezentantul composesoratului din Tarna Mare, respectiv Ioan Molnar, care administrează peste 500 de hectare de pădure, fiind cea mai mare suprafaţă de pădure administrată de vreun composesorat din judeţ. Acesta a acuzat Romsilva de faptul că le cere taxă de drum deşi acestea se află pe suprafeţele composesoratului. Mai mult, Ioan Molnar a precizat că composesoratele sunt discriminate prin faptul că sunt obligate să suporte cheltuielile impuse de contractele cu ocoalele silvice, astfel încât preţul final al metrului cub de material lemnos este de 100 de lei. La capătul opus, ocoalele silvice vând metrul cub de material lemnos din pădurile de stat cu 30 sau 40 de lei.

    Direcţia Silvică se apără
    Dacă reprezentanţii ocoalelor silvice private au preferat să nu se pronunţe vizavi de aceste acuzaţii extrem de grave, directorul Direcţiei Silvice Satu Mare, Sever Şter, a reacţionat, cu atât mai mult cu cât de numele său se leagă în mare parte întocmirea Codului Silvic. Sever Ştef a etichetat drept “nesimţire” acuzaţiile lansate de reprezentanţii composesoratelor. “Toate aceste acuzaţii sunt o mare nesimţire. Să se facă sesizări, nu să se strige după noi că suntem cancerul pădurilor!”, a reacţionat Sever Şter. Acesta a precizat că obligativitatea semnării de contracte cu ocoalele silvice rezultă din legislaţia în vigoare, la fel ca şi nivelul taxelor. În ceea ce priveşte situaţia drumurilor forestiere, Sever Şter a precizat că ar fi de acord cu cedarea acestora, dar numai prin respectarea prevederilor legale şi acolo unde statul nu mai are în proprietate nicio suprafaţă de pădure.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE