More

    România este pregătită să adere la Schengen

    satumare

    La invitaţia europarlamentarului Ioan Mircea Paşcu, preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, s-a aflat ieri în judeţul nostru, ocazie cu care a vizitat mai multe obiective turistice şi economice din Negreşti Oaş, Satu Mare şi Carei şi s-a întâlnit cu autorităţile judeţene şi locale. Oaspetele judeţului a rămas plăcut surprins de ceea ce a văzut în cadrul acestei vizite şi a afirmat că judeţul are potenţial care trebuie valorificat. Totodată, a mai spus că România este pregătită pentru a fi acceptată în Spaţiul Schengen şi că grupul socialiştilor şi democraţilor europeni va milita pentru îndeplinirea acestui deziderat.

    Oaşul are potenţial turistic
    Vizita europarlamentarului în judeţ a început încă de dimineaţă când a avut o întâlnire cu primarul oraşului Negreşti Oaş şi consilierii locali, eveniment care a avut loc la sediul Primăriei Negreşti Oaş. La întâlnire au mai fost prezenţi europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, fostul deputat Gheorghe Ciocan, fostul primar al Negreştiului, Nicolae Bura, alţi invitaţi.

    După ce a prezentat sediul Primăriei şi angajaţii instituţiei, primarul Aurelia Fedorca a făcut o scurtă descriere a oraşului Negreşti Oaş, după care şi-a exprimat bucuria de a-l avea ca oaspete pe liderul socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European. “Ne bucură faptul că azi sunteţi oaspetele nostru şi este o onoare să vă prezentăm frumuseţile locului. Ne dorim să dezvoltăm această zonă prin atragerea de capital, dar vrem să păstrăm intactă frumuseţea acestor locuri. Avem posibilitatea să facem turism cultural şi ecumenic şi suntem convinşi că oameni ca dumneavoastră ne pot promova în toată Europa astfel încât turiştii să ne viziteze”, a mai spus Fedorca.

    La rândul său, Hannes Swoboda a precizat că este onorat să se afle la Negreşti Oaş la invitaţia europarlamentarului Ioan Mircea Paşcu, despre care a spus că este o voce puternică în Parlamentul European. A afirmat apoi că zona Oaşului are un potenţial foarte mare de dezvoltare şi că turismul este elementul principal. “Zona Oaşului are viitor în turism. Turismul trebuie dezvoltat în această zonă, pentru că nu sunt suficiente doar frumuseţile peisajului ci trebuie oferite turiştilor pachete îmbinate între activităţile culturale şi bogăţiile locului. Pentru asta, însă, este important să folosiţi cât mai mult fondurile europene pentru dezvoltare turistică. Banii pot dezvolta un potenţial care până acum a fost puţin exploatat”, a mai spus Swoboda, care a promis că va promova Ţara Oaşului în Europa.

    Au fost vizitate apoi principalele obiective turistice din zonă. Prima a fost Catedrala Ortodoxă, unde a fost întâmpinat de protopopul Mihai Feher care a făcut un scurt istoric al lăcaşului de cult. Apoi a fost vizitat Muzeul Ţării Oaşului, după care Muzeul în aer liber. Aici a fost întâmpinat de directorul Remus Vârnav, care a prezentat muzeul, după care ţâpuritoarele din Oaş, conduse de Maria Tripon, precum şi meşterii populari, l-au întâmpinat pe oaspete cu pâine şi sare.

    Guvernul Ponta a făcut paşi importanţi pentru dezvoltare
    La Satu Mare, Hannes Swoboda a fost primit de prefectul Eugeniu Avram, de preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Ştef, de vicepreşedintele Mircea Govor şi de viceprimarul municipiului reşedinţă de judeţ, Radu Roca. La întâlnirea ce a avut loc în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ au mai participat şi europarlamentarii Ioan Mircea Paşcu şi Ovidiu Silaghi, primarului oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, dar şi câţiva primari din Ţara Oaşului.

    În cadrul conferinţei de presă ce a urmat, Ioan Mircea Paşcu a afirmat că l-a invitat de mai mult timp pe liderul socialiştilor şi democraţilor europeni să vină la Satu Mare şi se bucură că acum a putut onora această invitaţie. “Vizita coincide cu campania electorală pentru alegerile europarlamentare, dar nu e legată de acest lucru, pentru că nu am avut nicio activitate politică. Împreună facem parte din marea familie a socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European şi sunt convins că noi vom câştiga alegerile”, a spus Paşcu.

    După ce a precizat că este convins că Ioan Mircea Paşcu, despre care a mai spus că are o simpatie pentru experienţa sa, va fi reales în Parlamentul European, Hannes Swoboda a afirmat că România nu are în Europa imaginea pe care o merită. “Motivul pentru care am venit este pentru a-mi exprima solidaritatea şi simpatia faţă de România. Foarte des România este asociată cu sărăcia şi cu problemele legate de minorităţi, însă în ultimii ani, mai ales sub guvernarea Ponta, a făcut paşi importanţi pentru a se dezvolta. Am venit în regiunea Satu Mare deoarece cred că merită ca lumea să se axeze pe această zonă, pentru că buna convieţuire între diferitele minorităţi este un bun exemplu de urmat atât pentru România cât şi pentru Uniunea Europeană. Apreciez faptul că în regiunea dumneavoastră se păstrează tradiţiile dar în acelaşi timp se pune accent şi pe modernizare. Satu Mare are un mare potenţial şi sunt convins că toţi cei care sunt la conducerea judeţului doresc să facă treabă bună pentru acest judeţ. Eu sunt convins de potenţialul oraşului şi judeţului Satu Mare”, a declarat Swoboda în cadrul unei conferinţe de presă susţinute după întrevederile avute cu oficialităţile.

    Totodată, a mai afirmat că atât România cât şi Bulgaria sunt pregătite pentru Spaţiul Schengen. “Socialiştii şi democraţii au susţinut tot timpul aderarea României la Spaţiul Schengen, dar interesele unor politicieni care vor să fie populişti au împiedicat acest lucru. Pentru aceasta este însă foarte important ca să nu mai existe dispute între preşedinte şi Guvern, care afectează imaginea României în exterior. Problema aderării va fi tranşată după alegeri”, a mai precizat europarlamentarul, lucru întărit şi de europarlamentarul Ovidiu Silaghi.

    Au fost vizitate Fabrica Unio şi Castelul din Carei
    După conferinţa de presă, europarlamentarul, însoţit de oficialităţile judeţene, a vizitat Fabrica Unio. Aici a fost întâmpinat de directorul Ioan Crăciun care i-a prezentat fabrica, iar europarlamentarul a stat de vorbă cu muncitorii.

    Apoi s-a deplasat la Carei, unde, la sediul Primăriei, s-a întâlnit cu primarul Eugen Kovacs şi consilierii locali. Edilul şef a prezentat realizările din ultimii ani afirmând că marea majoritate dintre acestea nu puteau fi făcute fără fondurile europene. “Am reuşit să atragem peste 17 milioane de euro din fonduri europene şi dorim să continuăm proiectele de dezvoltare”, a afirmat primarul Kovacs. A urmat apoi vizita de la Castelul Karolyi, unde formaţiile artistice româneşti, germane şi maghiare au prezentat câte un moment artistic, după care Hannes Swoboda a vizitat castelul, fiind plăcut impresionat de cele văzute aici.

    La finalul vizitei lui Hannes Swoboda, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a arătat că a fost o onoare pentru judeţul Satu Mare să-l aibă ca oaspete pe liderul socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European. “Mă bucur că am avut posibilitatea să arătăm că judeţul nostru are cu ce se lăuda, în special cu tradiţiile şi obiceiurile, şi că există armonie între naţionalităţile conlocuitoare. Hannes Swoboda a rămas impresionat de cele văzute în judeţul nostru şi mă bucur că am reuşit să-i lăsăm o impresie bună oaspetelui nostru. De asemenea, mă bucur că am putut demonstra că la nivel judeţean, PSD este o organizaţie puternică şi organizată şi sunt convins că vom avea în Parlamentul European un europarlamentar sătmărean, pe Ioan Mircea Paşcu, iar în Parlamentul României va ajunge candidatul PSD, Ovidiu Silaghi”, a mai spus Mircea Govor.

    Preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a părăsit judeţul nostru de pe Aeroportul Satu Mare în jurul orei 19.00.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE