18 June 2019
Festivalul Berii Artizanale

Satu Mare, printre cele mai verzi judeţe

Filed under: Anchete&Reportaje,Locale |

verde01

Demonstrând o atenţie aparte pentru dezvoltarea spaţiilor verzi, autorităţile judeţene şi autorităţile locale au reuşit să plaseze judeţul Satu Mare pe poziţia a patra la nivel naţional când vine vorba despre creşterea spaţiilor verzi în ultimele două decenii. Această poziţie este cu atât mai meritorie cu cât creşterea suprafeţelor verzi a înregistrat aproape o dublare din 1991 până în 2013, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Creştere dublă în două decenii
Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, judeţul Satu Mare se află pe poziţia a patra la nivel naţional când vine vorba despre spaţiile verzi. Prin spaţii verzi se înţelege tot ceea ce înseamnă spaţiu verde în zona intravilană a unităţilor administrativ-teritoriale, în speţă a localităţilor, implicând aici grădini publice, parcuri, scuaruri publice, chiar şi cele de pe lângă blocuri, dar care se află în administrarea statului. Concret, dacă la nivelul anului 1991 existau 203 hectare de spaţii verzi în localităţile din judeţ, la 20 de ani distanță s-au luat în evidenţă 368 de hectare, înregistrându-se o creştere cu 165 de hectare în ultimele două decenii. Judeţul nostru depăşeşte de departe celelalte judeţe din nord-vest-ul României. Mai exact, la nivelul judeţului Maramureş s-a înregistrat o creştere cu 75 de hectare în ultimii 20 de ani, în judeţul Bihor creşterea este de 54 de hectare, în timp ce cea mai mică creştere s-a înregistrat în judeţul Sălaj, respectiv de numai patru hectare în 20 de ani.

Investiţii de amploare la Carei
Pe lângă multitudinea de spaţii verzi din municipiul Carei, în care, de departe, cele mai importante obiective sunt Parcul Dendrologic şi Grădina Viilor, Primăria Carei a dezvoltat alte proiecte de amploare în acest sens. Astfel, în cadrul primului proiect privind reabilitarea spaţiilor verzi în cartierele Mihai Viteazu I, Mihai Viteazu II şi Republicii, în valoare de 2,5 milioane lei, au fost efectuate pavarea trotuarelor, amenajarea unor noi spaţii verzi, a unor fântâni arteziene, a unui părculeţ şi a unui amfiteatru în zona centrală a oraşului.

Spaţiile verzi, o mândrie a careienilor
Primarul Careiului, Kovacs Eugen, a declarat că vrea să transforme Careiul într-un exemplu atât la nivel judeţean cât şi la nivel naţional. “Careiul întotdeauna a investit şi a fost atent la spaţiile verzi. Orice persoană care trece prin Carei se poate convinge de acest lucru. Dincolo de aspectul foarte îngrijit al Parcului Dendrologic şi al principalelor bulevarde care străbat Careiul, prin noile proiecte de dezvoltare şi amenajare – reabilitare a spaţiilor verzi vrem să ajungem un model nu numai la nivelul judeţului, cât mai ales la nivel naţional. Cine ştie, poate vom putea chiar să devenim un important punct turistic din această perspectivă. Argumente avem din plin”, a declarat primarul Careiului, Kovacs Eugen.

Circa 25 de mp de “verdeaţă” pentru fiecare sătmărean
În Satu Mare suprafața totală a spațiilor verzi este de 278, 5 ha, ceea ce înseamnă că din această suprafață fiecărui locuitor îi revin 24,68 mp. Potrivit evidențelor Primăriei, pe lângă Grădina Romei, cu o suprafață de 59.591 mp, în municipiul Satu Mare există trei parcuri mari: parcul Libertății – cu o suprafață de 18.957 mp, parcul Vasile Lucaciu – cu o suprafață de 13.755 mp și parcul Cloșca – cu o suprafață de 25.000 mp. Totodată, evidențele Primăriei arată că în municipiul reşedinţă de judeţ există și 20 de scuaruri, dar unele dintre acestea, datorită suprafeței pe care sunt amenajate, sunt denumite parcuri de către cetățenii domiciliați în zonele respective. Este vorba despre scuarul UFO din cartierul Micro 17 – cu o suprafață de 16.393 mp, respectiv scuarurile Liniștii – 14.024 mp și Brândușa – 5.020 mp, din cartierul Micro 16. Celelalte asemenea suprafețe de verdeață se află pe străzile Viitorului, Titulescu, Eroii Revoluției, George Boitor, I.C. Brătianu, Soarelui, Bălcescu, George Coșbuc, Aurel Vlaicu, Odobescu, Botizului, Arinului, Wolfenbuttel și Prahovei, precum și în curtea Bisericii Calvaria, respectiv la Turnul Pompierilor.

Ciprian Bâtea

2 Responses to Satu Mare, printre cele mai verzi judeţe

 1. sunt fericit! am 25 de mp ai de verdeata!Unde?

  cristi
  12 May 2014 at 22:42
  Reply

 2. Am fost duminica intr-o excursie la Baia Mare,la Usturoi.Nu pot decat sa laud Primaria din Baia Mare ptr.modul in care a pregatit cetatenilor municipiului,locuri de popas in pitorescul Usturoi.Se vede preocuparea din partea primariei.Bravo
  Primariei din Baia Mare.

  paul
  13 May 2014 at 06:46
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *