More

    Sute de vizitatori „au călcat”, doar la inaugurare, expozițiile impresionante de la Muzeul de Istorie din Zalău

    O lecție adevărată de istorie, trăită pe viu

    Începând de ieri, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău și-a deschis porţile, după patru ani în care a trecut printr-un amplu proces de reabilitare şi modernizare.

    După cum a explicat managerul instituției sălăjene, Corina Bejinariu, ziua redeschiderii nu a fost aleasă întâmplător, deoarece pe 15 mai, dar cu 63 de ani în urmă, a luat fiinţă muzeul. După cum se poate lesne observa acum, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău este, probabil, unul dintre cele mai reuşite muzee de istorie din ţară. Principalul element de atracţie este expoziţia de bază care, prin scene ce reprezintă momente istorice de reper în istoria Sălajului, îl invită pe vizitator la o călătorie în timp.

    Prima oprire are loc în urmă cu 30.000 de ani, în Peştera de la Cuciulat, cunoscută datorită picturilor rupestre descoperite acolo. Urmează, apoi, popasuri în epocile ce au urmat, fiecare asociate cu câte o descoperire arheologică de referinţă în istoria judeţului.

    „Povestea” continuă până în secolele XIX – XX, pentru care, într-o întreagă încăpere (fosta sală pentru expoziţii temporare) este recreată atmosfera de târg de la Zalău din acea perioadă. Un loc aparte îl ocupă „Epoca de Aur”, ilustrată – iarăşi într-o încăpere distinctă – prin mobilierul „la modă” în acea vreme, dar şi prin „însemne” specifice vremii: uniforme de pionier şi şoimi ai patriei, steagul UTC, dar şi pagini din presa locală sau națională a acelei perioade.

    Incursiunea în timp se încheie cu prezentarea tezaurului de monede găsit de arheologi în județul Sălaj.

    De menționat faptul că cei care doresc să viziteze Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău o vor putea face începând de luni, 19 mai, după ce sâmbătă seara, la noaptea albă a muzeelor, peste 500 de vizitatori s-au înghesuit să vadă exponatele.

    Biletul de intrare la expoziție va costa cinci lei pentru copii și opt lei pentru adulți, dar nimeni nu va regreta prețul plătit, expoziția fiind cu adevărat una impresionantă.
    Iulian Duma

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE