More

    Un afacerist din Șimleu Silvaniei este acuzat de evaziune fiscală de peste 14 milioane de euro

    Vasile Valer Boer, omul de afaceri din Șimleu Silvaniei arestat în dosarul celor nouă afaceriști acuzați de delapidare, spălare de bani și evaziune fiscală instrumentat de DIICOT Sălaj, a primit, în 9 mai, un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile de la Tribunalul Bihor. El este urmărit penal de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Oradea, pentru evaziune fiscală ce depășește suma de 14 milioane de euro.

    Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Oradea au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpatului BOER VASILE VALER, administrator al SC OILSERV TOTAL SRL Oradea, pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală în formă continuată și spălare a banilor în formă continuată.

    În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale se arată că, în perioada 2008-2012, inculpatul Boer Vasile Valer a iniţiat şi coordonat un circuit comercial ilicit, evazionist, cu produse petroliere, constituit din mai multe societăţi comerciale. Din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit că reţeaua evazionistă era extinsă pe aproape întreg teritoriul naţional, fiind implicate diferite persoane, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având comportament tip „fantomă”. Beneficiarii finali ai acestor circuite comerciale frauduloase erau societăţi comerciale cu cifre mari de afaceri, cum este cazul SC OILSERV TOTAL SRL.

    Prin acest mecanism se urmărea justificarea scriptică a achiziţiilor de motorină şi înregistrarea facturilor fiscale de provenienţă, în evidenţele contabile ale SC OILSERV TOTAL SRL Oradea, societate administrată de Boer Vasile Valer și prin care se atesta efectuarea de operaţiuni comerciale nereale constând în achiziţii de produse energetice (în special motorină accizabilă) de la societăţi comerciale care aveau un comportament tip „fantomă”.
    Scopul acestor acțiuni era comercializarea motorinei la un preţ competitiv pe piaţa internă, raportat la preţurile practicate de comercianţii consacraţi pe piaţa produselor energetice şi, ca rezultat, sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat consolidat, constituite în principal din accize şi TVA aferentă,

    Prejudiciul total adus bugetului de stat, cuantificat în cauză, rezultat din însumarea prejudiciilor intermediare stabilite pe fiecare relaţie comercială în parte, reţinut în sarcina SC OILSERV TOTAL SRL prin reprezentantul său legal, Boer Vasile Valer, este de 62.819.772 lei, (cca. 14.000.000 euro), (constând în accize, TVA şi impozit pe profit neplătite), aferente unui volum de produse energetice accizabile comercializate în afara cadrului legal de 25.123.620 litri.

    După ce SC OILSERV TOTAL SRL, ca şi cumpărător/plătitor, făcea plăţi, prin virament bancar, către societăţile „furnizoare” implicate, administrate formal de diferiţi interpuşi, aceştia efectuau retragerea din contul bancar al societăţilor respective, în numerar, a sumelor de bani virate de SC OILSERV TOTAL SRL. Sumele de bani retrase din conturi erau predate imediat sau în termen scurt, direct sau prin intermediari, inculpatului Boer Vasile Valer sau unor alte persoane din anturajul său, desemnate de acesta, reţinând din cuantumul acestor sume comisioane variabile, de circa 2-3 % din sumele retrase, pe care le foloseau în interes personal. Aceste sume se constituiau ca sursă de venit ilicit pentru administratorii formali ai societăţilor „furnizoare”.

    Sumele retrase din conturile bancare ca rezultat al activităţilor infracţionale au fost reintroduse în circuitele bancare pentru reluarea altor cicluri de operaţiuni comerciale evazioniste sau, după caz, au fost folosite în interes personal de persoanele implicate.

    Conform verificărilor efectuate s-a evidențiat că, în perioada 2008 – 2012, SC OILSERV TOTAL SRL a efectuat plăţi prin virament bancar către societăţile menţionate în circuitul comercial evazionist, în cuantum de 96.114.282 lei, din care a fost ridicată în numerar din conturile acestor societăți suma totală de 61.679.475 lei (fără comisioanele bancare). Având în vedere că circa 2-3 % din suma retrasă era oprită de administratorii formali ai firmelor furnizoare de facturi fiscale, rezultă că inculpatului Boer Vasile Valer i-a fost restituită în perioada 2008 – 2012 suma de 60.749.634 lei în numerar, provenită din activităţile infracţionale, sumă reintrodusă în circuitele comerciale ale SC OILSERV TOTAL SRL.

    Inculpatului Boer Vasile i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, fiind prezentat la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. La data de 9 mai 2014, Tribunalul Bihor a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a acestuia. Menționăm că, în aceeași cauză, mai sunt cercetate alte șapte persoane, tot în stare de arest preventiv.

    În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul SRI și al lucrătorilor de poliție din cadrul D.G.A. – Bihor.
    Iulian Duma

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE